De tre bästa strategispelen till din dator

Det är förstås svårt att avgöra rent objektivt, men vilka är de bästa strategispelen just nu? Som egenutnämnd strategi- och taktiknörd kan jag tipsa er om tre av mina personliga favoritspel (för en vettig peng, dessutom!). Och nog kan krigsstrategi även ge övning för marknadsföring… eller? Om inte så får du en utmanande helg framför datorn.

Alla dessa tre titlar är egentligen en del av större spelserier, och finns därmed redan i ett antal olika upplagor. Man kan alltid spana in de tidigare utgåvorna, men de senaste versionerna brukar vara de bästa (även om det såklart inte är en garanti!).

Jag drar först igång med en spelserie som jag klockat in åtskilliga timmar på tillsammans med mina vänner. Wargame: Red Dragon, och även dess föregångare Wargame: Airland Battle. Fantastiska spel, även om de kräver en hel del simultanförmåga från spelaren.

Båda utspelar sig i realtid, och använder sig av det sena 1900-talets militära teknologier – utgångspunkten är slutet på kalla kriget, och tidsspannet är någonstans mellan 1973-1992. För den som gillar den tidens vapen är det såklart extra skoj att “testa” dem, men spelet är mer än så även för den som inte är lite nördig.

Istället för klassisk resurshantering så kan spelarna skapa egna listor, och kan sedan köpa enheter från sin lista under matchens gång för de poäng man samlar på sig. Men mängden enheter är begränsade, och när de är slut får man inga fler! Riktigt kul lir, i synnerhet när man får besegra ens vänner online.

Ett annat spel som också går ut på smart resurshantering och taktiska utmaningar är spelen från Total War-serien. Själv har jag spelat igenom Total War: Napoleon en hel del – ett riktigt spännande spel som fortfarande ser bra ut, trots några år på nacken.

Men föredrar man något nyare, och gillar Warhammer-universumet (vem gör inte det!?) så kan man alltid spela Total War: Warhammer. Här kan man spela Orcher, Empire och en hel del andra fraktioner som man känner till från figurspelet. Extra skoj om man känner sig något nostalgisk, då Games Workshop nyligen lade ner hela den världen (dumt, kan man tycka!).

Båda “Total War”-titlarna levererar en god blandning av taktiska utmaningar och strategiska överväganden, och fältslagen har växelvis ett tempo som får hjärtat att slå extra snabbt. Sjöslagen i Napoleon är lite trista, men värda att uthärda för att sedan se ett vältajmat kavallerianfall göra mos av tyska dragoner!

Sist, men inte minst så har vi Hearts of Iron IV. Ett spel som ger en möjligheten att styra nästan alla länder från mitten av 1930-talet till slutet av andra världskriget men som lämnar mycket öppet för lite “alternativt” historieskrivande.

Även om jag aldrig riktigt föll för trean, så verkar denna fjärde upplaga av det storstrategiska spelet vara riktigt underhållande trots att jag bara hunnit med några timmar.

Jag spelade bort min nattsömn många gånger med föregångarna, och inte undra på det – vem vill inte försöka överleva andra världskriget som Polen? Eller kanske göra Tyskland demokratiskt och låta Stalin börja kriget? Eller göra USA till en kommunistdiktatur?

Nu ska det poängteras att Hearts of Iron IV har en rätt hög inlärningskurva (det gäller även de andra spelen i artikeln), så ska kanske inte testas av den som helst bara spelar shoot’em’ups. Men för den som gillar strategiska och taktiska utmaningar, och kanske har något intresse för militärhistoria – tja, då är dessa spel ett måste om man inte redan har dem!