7 trender inom marknadsföring som ska få fart på julförsäljningen

Jul- och mellandagshandeln rycker allt närmare, och det är hög tid att tänka över sina annonskampanjer. En god idé kan vara att ha koll på det senaste inom digital marknadsföring för att få koll på vad som kan kan ge de där rekordstora försäljningssiffrorna alla drömmer om.

Zack Brown skriver i en artikel på Adotas om sju viktiga trender inom den digitala marknadsföringen idag, och som rätt använda kan ge goda resultat lagom till årets storhelger. Vi har sammanfattat dem åt er nedan.

1 – Nå ut till människor, inte bottar: även om programmatisk annonsering har många fördelar så finns det också risker med att helt förlita sig på teknologi. Annonsbedrägerier online drivs av en mängd fejkade visningar från olika bottar, men det finns en sak de är dåliga på – engagemang. För att sprida sina risker så bör en annonskampanj diversifieras och inkludera plattformar som fokuserar på engagemang från konsumenterna.

Fokusera inte bara på visningar, utan även på klicks, konverteringsnivåer, och även relaterade säljssiffror och “KPI”:s.

2 – Se till att avtala fram resultat, inte visningar: Visningar har tappat värde som internetvaluta, menar Brown. Istället så bär man göra annonsaffärer som är baserade på resultat som kan avtals i samband med affären och därmed minska riskerna.

3 – Berätta en historia med programmatiskt sponsrat innehåll: Reklamblockerare har gjort det svårare för traditionella annonser, som banners och preroll-videos. Istället så har mängden sponsrade artiklar växt i popularitet, då de är svåra att blockera och kan leverera innehåll som intresserar konsumenterna. Men det kan våra svårt att träffa rätt målgrupper på större nivåer och på många sajter – en lösning på detta är då programmatiska plattformar, som med hjälp av AI (artificiell intelligens) kan göra just detta.

4 – Använd sponsrat innehåll för att locka “millennials”: Millennials börjar bli äldre och har därmed allt större inkomster. Men de är fortfarande svåra att nå för marknadsförare med traditionell marknadsföring; något som Brown menar kan lösas med sponsrade artiklar. Ett varningens ord dock; dåligt sponsrat innehåll kan vara skadligare än inget innehåll alls, och kan uppfattas som störande i synnerhet på mobilen.

Skapa lättläst, intressant, unikt och ärligt innehåll för att locka dem. Lättare sagt än gjort, men värt att tänka på.

5 – Annonsera på flera enheter: De allra flesta digitala konsumenter äger nästan 4 uppkopplade enheter per person, enligt studier på GWI som Brown hänvisar till. Det duger helt enkelt inte att bara annonsera på mobil eller desktop – man måste tänka större.

6 – Även äldre har internet: Numera har alla Facebook – mamma, pappa, farfar och den knasiga farbrorn. De födda på 40- och 50-talen är lika aktiva på nätet som de yngre generationerna, något som som annonsörer och företag måste ta i beaktande. För bara några år sen nådde man de unga via nätet, och de gamla via TV och tidningar. Men tiderna har förändrats.

7 – Tajming är allt: Börja i tid, kanske tidigare än vad tänkt göra. Studier visar att online-shoppandet har förlängt julhandeln, menar Brown som hänvisar till forskning såväl från Nielsen och AYTM som visar på att man numera börjar handla klappar redan i slutet av september. Börja i tid, hellre än försent.

Läs mer: Julhandeln på nätet slår rekord i år igen – Black Friday störst