Snart kommer Messenger-botarna att sända dig annonser

Facebook har ju hårdlanserat botar i deras meddelandetjänst Messenger, och vi har skrivit en hel del om denna “smarta” mjukvara som blir allt populärare bland många företag som vill öka kontakten med sina kunder. I den senaste uppdateringen öppnar Facebook för direkta reklammeddelanden i Messenger – bra eller dålig idé?

Detta är följden av en policyförändring av techjätten (läs den här), som nu tillåter företagsbotar att skicka reklam till användare som interagerat med deras botar. Detta kan röra sig om prenumerationsmeddelanden, prisvärda erbjudanden och “vanliga” annonser.

Läs mer: Så har företagen använt sig av Facebook Messengers ”smarta” botar

Facebook är dock noga med att påpeka att användaren kommer kunna kontrollera innehållet genom att kunna “tysta” eller blockera annonserna, skriver man i sitt inlägg.

Man ändrar också kraven på utvecklare och företag som använder sig av Messengers API – nu måste de svara inom 24 timmar på en användarens meddelande. Om de missar denna 24-timmarslucka så får de bara skicka ett enda meddelande. Om användaren svarar på detta, eller varje gång hen interagerar med API:n under de 24 timmarna så vrids klockar tillbaka till noll.

http://1u88jj3r4db2x4txp44yqfj1.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2016/08/13940251_1023584861070396_1801672143_n.gif

Prenumerationstjänster kommer nu att beta-testas också, och de behöver inte använda 24-timmarsregeln på samma sätt. Däremot kräver de ett godkännande från användaren, och man ska kunna avsluta tjänsten på vanligt sätt.

Slutligen så passar man på att korta granskningstiden för nya botar, nu ska man ha gett svar inom max fem dagar. Facebook visar på detta sätt att man inte saktar ner på hårdlanseringen av botarna. Tvärtom – nu ger man företag (och säkert sig själva) möjligheten att tjäna pengar på plattformen, något som annars varit svårt att göra i Facebook Messenger.

Vi får se om dessa annonser kommer kännas naturliga för användarna, eller om man riskerar att färre människor kommer interagera med de “smarta” botarna.