De unga lämnar Facebook för Snapchat

Att Snapchat varit ett ställe för unga är ingen nyhet, men nu spås Facebook för första gången tappa användare i åldern 18-24 år, och de tros istället gå till Snapchat. Även om det ännu inte innebär något problem för Facebook, kan det på sikt innebära svårigheter med tillväxten av nya användare.

Redan idag är det tydligt att personer under 18 års ålder hellre går till Snapchat än till Facebook. Men nu visar siffror från analysföretaget eMarketer att även personer mellan 18-24 år sannolikt kommer lämna plattformen under 2018. Vissa av dessa kommer säkert att byta till Facebookägda Instagram, men majoriteten förväntas gå till rivalen Snapchat.

Instagram kan idag skryta med över 500 miljoner dagliga användare, medan Snapchat endast har 187 miljoner. Dock förväntas Snapchat öka med 1,9 miljoner bland personer under 24 års ålder, medan Instagram bara förväntas lägga till 1,6 miljoner användare i denna kategori. Det antyder att Snapchat kan komma att bli morgondagens stora sociala medieplattform, även om det är några år kvar till dess.

Snapchats problem är snarare att de inte lyckas locka till sig äldre, något som de försökt adressera genom att göra om sin app. Men problemet med att locka äldre är just att de yngre då lämnar, precis det som nu händer Facebook. Under 2017 hade Facebook sin starkaste tillströmning av nya användare i ålderssegmenteet 65+.

Tack vare att Facebook äger såväl Instagram som Messenger och Whatsapp har de dock en bra spridning i ålder bland sina användare. Men om trenden fortsätter kommer Snapchat sannolikt att lyckas attrahera såväl fler användare som annonsörer, många av dessa från just Facebook.

Om bara ett år firar Facebook 15 år, och har på den tiden blivit en av de mest inflytelserika aktörerna på internet. Med snart 2,2 miljarder användare totalt innebär det att över 25 % av jordens befolkning finns där. Snapchat å sin sida kommer först på 16 plats i Statistas lista över sociala nätverk med 220 miljoner användare, en tiondel av Facebooks antal. Röknar man med Facebooks andra nätverk får de ett totalt antal användare på över 5,5 miljarder personer, dock förekommer de flesta av dessa på flera av plattformarna, men det indikerar ändå vilket grepp Facebook har om människor idag. Att ta den positionen kommer därför att bli mycket svårt, men om någon har chansen så är det nog Snapchat.