Några superintressanta fakta om YouTube

Under det föregående året exploderade nätet av videos, som av vissa spås bli det dominerande formatet (mer än text) i nära framtid. Den stjärna som lyser klarast på denna himmel är såklart YouTube, videoplattformen som kanske var först med att vara störst.

Men vad vet du egentligen om “tuben”? Här är några intressanta fakta:

YouTube grundades av före detta PayPal-anställda

Chad Hurley, Steve Chen och Jawred Karim grundade “tuben” år 2005, efter att ha arbetat åt den då rätt okända start-upen PayPal (som idag är den ledande betaltjänsten i världen). Hurley ritade faktiskt PayPals logga! Pengarna som de tre fick efter att eBay köpte upp PayPal gick till att grunda just YouTube.

YouTube skulle vara en dejtingsida!

Det är sant – ett av de första koncepten kring sidan som man skulle starta var en videodejtingsida som skulle heta ““Tune In Hook Up”. Istället så råkade man starta videosidan som en följd av att en av grundarna inte kunde titta på videos under en middagsfest, på grund av en mailtjänst som begränsade storleken på bifogade filer. En annan drivkraft var det faktum att Karim inte kunde hitta ett videoklipp med Janet Jackson.

YouTube ledde till problem för… YouTube

Felstavningar kan leda till oanade problem. Rörtillverkaren Universal Tube & Rollform Equipment Company från USA fick en massa oväntad trafik till sin sida Utube.com efter att Youtube.com registerades år 2005 – på grund av felstavningar. Det hela slutade till och med i en stämning av YouTube från rörfirman, som ansåg att deras verksamhet skadades av detta. Fallet lades dock slutligen ner.

Den första videon på YouTube hade med en elefant

Det var Jawed Karim som filmats av sin kompis Yakov Lapitsky, och visade Karim ståendes framför en elefant på ett Zoo i staden San Diego. Klippet nådde 4,282,497 visningar efter att den lades upp 23 april 2005.

YouTubes återkommande aprilskämt och den första “Rickrollen”

Lita inte på “tuben” den första april i år – varje år kommer man på något nytt. Det första skämtet var när man 2009 vände upp och ner på sin sida, till allas chock. År 2007 var dock premiäråret för ett annat YouTubefenomen: “Rickrolling”, alltså ett klipp som ser ut att vara något annat men i själva verket är Rick Astleys video till låten “Never Gonna Give You Up”.

Några statistiska fakta om hur stort YouTube egentligen är:

  • Hela 4 miljarder klipp visas varje dag på YouTube.
  • 6 miljarder timmar av videos visas varje månad.
  • Varje minut läggs det upp 300 timmar videomaterial. Varje. Minut.
  • YouTube finns på 76 språk och har lokala versioner i 70 olika länder.
  • De flesta klippen visas i…. Saudiarabien. Faktum är att YouTube är den enda mediekällan i landet som inte censureras.
  • Majoriteten av sökningarna rör sig kring musik.
  • Det finns en betaltjänst av YouTube, kallad YouTube Red. Där slipper man reklamen.

Den mest tittade videon på YouTube är….

…”Gagnam Style”, av den Sydkoreanska rapparen PSY, med hela 2,7 miljarder visningar. På plats nummer två finns “See you again” av Wiz Kalifa (2,4 miljarder visningar) och “Sorry” av Justin Bieber med 2,2 miljarder visningar.

Man kan ladda ned vissa videos – och YouTubes senaste app låter dig hålla koll på bandbredden

Det går inte att ladda ner videoklipp som är upphovsrättsskyddade, men man kan (via YouTubes egen app) ladda ned visst material. Nyligen har man även lanserat appen YouTube Go (just nu bara i beta-version) som dels gör att man kan ladda ner videos med så liten användning av bandbredden som möjligt, men också låter en dela videos utan att använda nätet alls (genom mobilens bluetooth). Smart sätt av “tuben” att lansera sig på den mobila marknaden, inte minst i länder med dålig internet-infrastruktur.

Läs mer: YouTubers med fler än 10 000 följare får nu streama mobilt

(Källa: Huffington Post)