1966, brittisk fotbollslegenden Geoff Hurst sköt ett skott mot Tyskland i VM mästerskapsmatchen. Bollen slog den översta ribban och ramlade ner nära mållinjen innan den spann ut.
Förvirring följde; det var omöjligt att avgöra om bollen hade passerat mållinjen.
Så småningom, tilldelades målet, och England säkrade sin första och enda världscupseger.
Detta ska nu försöka undvikas, därför har FIFA vänt sig till ett nystartat (tyskt!) företag, som för första gången någonsin ska införa målkameror.
$ 3.500.000 ska det kosta för att driva sin nya mål-linje teknik i VM 2014, som drar igång idag.
Företaget, som heter GoalControl har installerat 14 kameror i var och en av de 12 VM-stadion som lagen ska spela i. Kamerorna mäter vart bollen är med maximal precision: upp till 500 bilder per sekund. Med denna spårning och sensorer på mållinjen, kan Goalcontrol omedelbart meddela domaren när bollen går över linjen. Domaren meddelas via en Smartwatch och berättar helt enkelt om det är mål eller inte.
“Kamerorna är kopplade till en kraftfull bildbehandlings datorsystem som spårar förflyttning av alla föremål på planen och filtrerar bort spelare, domare och alla störande föremål,” förklarar en representant från GoalControl.
Om systemet registrerar att bollen har passerat mållinjen, kan den skicka en vibration och en visuell “MÅL” signal till domarnas klockor inom en sekund.
GoalControl säger idén utvecklades av Dirk Broichhausen, ett företagets grundare, när han deltog i en fotbollsmatch i Tyskland, där det fanns en tvist om ett mål. Han började kontakta tekniker nästa dag.
Men varför nu?
Fyrtio-fyra år efter Hursts 1966 mirakel, mötte Tyskland England under en VM knockout match i Sydafrika 2010.
Under första halvlek, skickade engelska mittfältaren Frank Lampard ett kraftfullt skott mot målet, som träffade toppramen, flög ner mot mållinjen, och studsade ut. Ett mål gavs inte.
Till skillnad från 1966, visade dock direkt åter uppspelning sanningen: bollen hade helt klart gått över gränsen, och England var orättvist nekad ett mål. Tyskland vann med 4-1. För Sepp Blatter, FIFAs president, var detta oacceptabelt och ser därför till i år att det inte händer igen.
Om tekniken kommer införas till de andra stora fotbolls-turneringarna är dock osäkert. Michel Platini, UEFAs ordförande förklarar att det skulle kosta över $ 70.000.000 att införa denna teknik till världens största klubbfotbolls-turnering, Champions League.