Deppig efter semestern? Du är inte ensam

Samtidigt som det varma vädret fått fäste är det många som är tillbaka på jobb och skola efter sommaruppehåll. I en undersökning från momondo visar det sig att två av fem svenskar är deprimerade efter semestern. Men enligt de tillfrågade finns det sätt att behålla glädjen.

Efter en regnig sommar lider många av årets långledigheter mot sitt slut. Men långt från alla känner sig glada när hösten startar. Två av fem svenskar (38 %) har någon gång drabbats av depression, sorg eller nedstämdhet efter semestern, enligt en undersökning som resesöksajten momondo låtit göra. 43 procent av kvinnorna anger detta och 33 procent av männen.

– Det kan vara svårt att lämna semesterlivet bakom sig och återgå till vardagens rutiner. Vi kan se att det är populärt att söka och boka nya resor när hösten drar igång och det är ett bra tips till alla som tycker att känns deppigt att semestern är över, säger Robin Eriksson, Sverigechef på momondo.

Övervinn deppigheten
Den metod flest svenskar menar är mest effektiv för att lindra nedstämdheten efter semestern är att börja drömma och planera nästa resa (29 %), drömma sig tillbaka till den nyligen avslutade semestern (29 %) och att söka efter nya resmål (19 %). Däremot gör 17 procent ingenting för att göra det lättare.

Unga har det svårast
Mest deprimerade efter semestern blir unga (23-35 år), nära hälften (48 %) anger det i undersökningen. Lika många (48 %) i åldersgruppen menar att det känns tufft att gå tillbaka till jobbet och studierna. Fler i den äldre åldersgruppen (56-65 år) tar höststarten med ro. Endast en fjärdedel av dessa (24 %) har någon gång upplevt depression efter semestern.

Har du någonsin känt dig ledsen, nedstämd eller deprimerad efter att du kommit hem från en semester? Antal %
Ja 38
Nej 50
Vet ej 12

 

I vilken utsträckning instämmer du i följande påstående: Det är jobbigt att komma tillbaka till jobbet/studierna efter att jag har varit på en längre semester (en vecka eller mer). Antal %
Instämmer helt 23
Instämmer 18
Instämmer delvis 33
Instämmer inte 10
Instämmer inte alls 10
Vet ej 6
Gör du något av följande för att underlätta återvändandet till vardagen efter semestern? Antal %
Jag drömmer mig tillbaka till semestern 29
Jag drömmer om nästa semester som jag vill åka på 29
Jag söker efter nya resor och resmål till nästa semester 19
Jag gör ingenting för att göra det lättare 17
Jag prioriterar att få mer tid för mig själv, så att jag kan slappna av 14
Jag prioriterar att få mer kvalitetstid med familj/vänner 13
Jag motionerar mer 11
Jag sover längre än jag brukar 9
Inget av ovanstående 9
Jag går tidigt från jobbet/studierna/skolan den första dagen 7
Till viss del äter jag samma mat och dricker samma vin som på semestern 6
Jag köper nya saker till mig själv (t.ex. nya kläder, smycken eller elektronik) 6
Vet ej 6
Jag skär ned på min alkoholförbrukning 5
Jag äter mer mat 4
Jag skolkar från jobbet/studierna/skolan den första dagen 2

Om undersökningen
Undersökningen är utförd av Cint på uppdrag av momondo, under perioden 12-25 januari 2015, bland 1 020 svenskar i åldrarna 18-65 år.