Det här är Uber!

Överallt i den amerikanska pressen läser man om Uber – ett företag som erbjuder taxi-liknande tjänster fast med vanliga bilar som körs av chaufförer. Den centrala punkten mellan chaufför och dig är appen där du gör dina beställningar och betalar.

Det är just appen som gör hela skillnaden. För att beställa en Uber behöver du inte ringa en växel eller hoppas på att fånga en på gatan. Du beställer din Uber genom ett enkelt knapptryck i din Uber-app och kan direkt genom appen följa din förares färdväg fram till dig.

Bilarna som Uber använder ser lite lyxigare ut och du får din egen chaufför. För en stund kan du känna dig som en kändis med egen svart bil och chaufför, trots att det är billigare och enklare än att åka med en taxi.

Här nedan har jag samlat svar på några frågor.

Hur Beställer Jag En Bil?
När du har laddat ned appen och har registrerat ett konto, kan du beställa en bil med ett enkelt knapptryck.

När beställningen gått igenom får du ett bekräftelse-meddelande:
“Hej, din Uber är på väg! Anders (4.8 stjärnor) kommer att hämta dig om 5 minuter”

När föraren anländer få du slutligen ett meddelande som informerar om detta:
“Hej, din Uber kommer nu!”

Vad kostar det att åka med Uber?
Taxorna varierar beroende på vilken biltyp du beställer och i vilken stad du befinner dig i.

Du hittar Ubers prisinformation på hemsidan för respektive stad samt i appen, där du också kan beräkna en resas pris från punkt A till B. Du får då upp ett ungefärligt pris för just den resan.

Men för att ge några exempel kostar det med den billigaste bilen 520 kr till Arlanda och de två dyrare alternativen 625 kronor respektive 750 kronor. Desto dyrare desto lyxigare bilar.

Kan jag dela min resa med någon annan?

Ja, du kan dela resan med någon annan som använder Uber. På så sätt blir det hela billigare. Om jag ska till Arlanda från Slussen och en annan person ska göra samma resa så parar Uber ihop oss och vi kan dela på resan. Betalningen görs i appen så det är bara att vänta på bilen och åka.

Finns Uber i Sverige?
Uber finns just nu tillgänglig i Stockholm.

Du kan läsa mer om Uber här och ladda ned appen.