EU vill införa länkskatt för bland annat Google

EU-kommissionen överväger att introducera en så kallad “länkskatt”, något som bland kommer inkludera sökmotorjätten Google och deras nyhetsfunktion. Tanken är att skapa en balans på marknaden genom att tvinga tjänster som citerar andra medier att betala för detta.

Liknande lagar har faktiskt implementerats i Spanien och Tyskland, något som innebar att Google helt enkelt slutade att länka till dessa länders mediesajter – med minskande trafik som resultat, skriver SVT som rapporterar om det nya förslaget.

Läs mer: Reklamblockering på nätverksnivå kan vara olagligt enligt EU

EU-kommissionen räknar dock med att denna avgift skulle öka mediernas vinst med drygt 10 procent, något som man såklart tror skulle gynna den hårt pressade branschen.

Många ställer sig frågande till förslaget – ska exempelvis Facebook eller Twitter, där många ju delar nyheter, också bli tvungna att betala en länkskatt? Exakt hur allt detta är tänkt kommer vi kanske få återkomma när förslaget väl kommer börjas diskutera på allvar.

Detta är också första gången sedan 2001 som EU-kommissionen vill förändra något i upphovslagarna, bara det något av en stor nyhet. Är EU sena eller tidiga ute?