Nya Chrome-plugin slår hårt mot tidningarnas betalväggar

Just när läsare börjat vänja sig vid betalväggar på tidningarnas digitala sajter kommer nya plugins som gör det möjligt att helt kringgå dessa och läsa vad du vill noterar mkse.com.

Varje tidning kräver dock sin egen ”paywall remover”, men för svenska tidningar såsom DI, DN, SvD och Aftonbladet finns redan flera olika lösningar.

Först försökte tidningarna tjäna pengar på annonser på sina sajter, men då installerade användarna adblockers för att slippa se reklamen. Då började man sätta upp betalväggar för att kunna läsa innehållet, men precis som för annonserna kommer nu vägar runt ”problemet”, något som riskerar att slå hårt mot tidningarnas intäkter.

Att driva en digital tidning är ingen vinstaffär och flera stora mediehus vittnar om röda siffror för sina digitala satsningar. Tidningar som New York Times och Washington Post gick då i bräschen och införde prenumerationslösningar, i vardagligt tal kallat betalväggar, för att försöka vända trenden och skapa svarta siffror i bokslutet. Det har hittills varit en lyckad strategi och antalet prenumerationer för digitala tidningar har stadigt ökat.

Samtidigt har det funnits en motrörelse som försökt komma åt och dela tidningsartiklar utan att behöva betala en prenumeration, och nu verkar det finnas stabila verktyg för att göra just det. Det har bara de senaste veckorna kommit flera nya plugins till webbläsaren Chrome, som just nu är Sveriges största webbläsare med närmare 57 % av marknaden för desktop och drygt 45 % på mobilmarknaden. Dessa plugins är specifikt riktade mot att gå runt betalväggarna eller helt enkelt hindra tidningarnas sidor från att upptäcka reklamblockerare.

Plugins är enkla att installera och redan idag finns bland annat DN Unlimited, DI++, DN Paywall Remover, Paywall remover och Aftonbladet Deblock som efter installation ger läsaren tillgång till samtliga artiklar utan inloggning eller att behöva betala. Dessutom finns stöd för att ta bort varningar för adblockers på såväl Aftonbladet som SvD, vilket gör det möjligt att surfa vidare med en reklamblockerare installerad. För den som är lite mer avancerade så kan man använda No Script för att blockera betalväggar som använder cookies och javascript.

Vad tidningarna ska hitta på härnäst är nu den stora frågan, men dessa nya plugins riskerar de återigen att se pengarna fladdra förbi utom räckhåll, då varken annonser eller prenumerationer lär ge dem några stabila inkomster längre. Det är i sanning en dyster framtid som går många tidningar till mötes, samtidigt som läsarna jublar. Frågan är hur länge det kommer gå att läsa kvalitetsjournalistik om ingen är villig att betala för det.