Mediehus stämmer annonsblockerare

Det stora tyska mediehuset Axel Springer – som äger Bild och Die Welt – har i dagarna stämt Blockr, en annonsblockerare (“adblocker”) för iOS9.

Många tidningshus ser rött kring annonsblockerare, som berövar dem annonsintäkter. Enligt exempelvis just Axel Springer så riskerar bristen på intäkter i längden den fria journalistikens existens.

Läs mer: AdBlock Plus: “60 million users worldwide can’t be wrong”

Blockr, å andra sidan, försvarar sig med att mjukvaran faktiskt både är laglig och valfri, och det är också linjen som domstolen hittils har gått på. Man påpekar vidare att Axel Springer kan bekämpa oönskade annonsblockerare på andra sätt – vilket mediehuset faktiskt har gjort.

Sedan oktober månad så kan man inte se den tyska onlinetidningen Bild om man använder sig av en annonsblockerare. Den som gör det möts istället av en uppmaning att antingen stänga av sin blockeringsapp, eller betala för tidningen. Enligt Axel Springer har det varit ett framgångsrikt recept.

Axel Springer har dessförinnan faktiskt stämt annonsblockerare – Eyeo, företaget bakom populära Adblock Plus – ett mål som mediehuset förlorade. Den tyska domstolen konstaterade då inget brott mot varken konkurrens- eller upphovsrättslagar.

Domen i målet mot Blockr väntas komma den 10 december.