Det utbredda Facebookfusket – vi ljuger om våra liv

En nyligen publicerad studie från England visar att ca 70 procent av personerna på Facebook ljuger för att verka ha mer intressanta liv. Det kan handla om att publicera bilder på resmål för att skapa avundsjuka hos vänner och bekanta, eller att låna kläder och saker till bilder som läggs ut för att indikera att man äger dem. Dessutom menar hela 75 procent av deltagarna i studien att de bedömer andra personer baserat på vad de ser på Facebook och Instagram.

Dagens sociala värld styr idag mer och mer och du bedömer både dig själv och andra baserat på vad du ser på Facebook, Instagram, Snapchat, Tumblr, Twitter etc. Många känner ett behov av att uppfattas som framgångsrik och lycklig, och drar sig inte för att ljuga eller försköna bilden av sig själv. Detta är ingen ny företeelse, människor har nästan alltid velat uppfattas som framgångsrika i andras ögon. Skillnaden idag är att det är svårare att se igenom fasaden samtidigt som responsen på det du publicerar är blixtsnabb.

Att lägga upp en bild på dig själv på en solig strand genererar på ganska kort tid en stor mängd likes och kommentarer som ytterligare smeker ditt ego. Du får en omedelbar behovstillfredsställelse som sporrar dig till att lägga upp fler bilder. Du räknar hur många gratulationer du får på födelsedagen och jämför din sociala impact med andra i omgivningen. Det handlar helt enkelt om att få bekräftelse på att du är uppskattad och accepterad.

Läs även: Sociala medier – en orealistisk måttstock för popularitet

 

Att ”hänga med” och att kontrollera var du ligger på den sociala stegen tar idag mer och mer tid. Dessutom visar den brittiska studien att du även baserar dina inköp på vad du ser på sociala media. När det idag omedelbart går att se vilka kläder som kändisarna har på sig, blir det en hets i att så fort som möjligt kunna visa upp en liknande garderob. Cirka 76 procent av de tillfrågade menade att de får modetips från sociala medier, och män är dessutom mer benägna än kvinnor att ta emot modetips och köpa nya kläder baserat på vad de ser på Facebook.

Vi skapar tillsammans ett bländverk av framgång och lycka som varken de som lägger upp bilder eller tittar på bilder ser igenom. Trots medvetenheten om att både du och dina vänner inte lever det perfekta liv som Facebook menar är det svårt att släppa stressen. När du dessutom får positiv feedback från dina aktiviteter är det lätt att börja jaga mer uppskattning och uppmärksamhet. Det hela blir en ond spiral där du i ökande grad ser hur lyckliga och framgångsrika personerna omkring dig är, vilket tvingar dig att också verka mer framgångsrik för att inte halka ner i den sociala hierarkin.

Det är i ljuset av detta som det är lätt att förstå att fler och fler idag söker efter en nedkopplad tillvaro i hemmet och på semestern. Att under en period låta telefon och dator vara avstängda är nog en form av semester som ger mer än att ligga på stranden och ta bilder på paraplydrinkar.