5 tips för att bli mer kreativ

Att vara kreativ, nytänkande och innovativ är avgörande för att lyckas med sin marknadsföring. Men hur lätt är det då att hålla sig kreativ i längden? Sannolikt känner du liksom många andra att det blir allt svårare att komma på nya idéer och att vara konstant kreativ. Därför kommer här fem tips för att nystarta kreativiteten och hjälpa dig att bli mer innovativ.

 1. Brainstorma först ensam, sedan i grupp
  Vi vet att brainstorming är ett bra sätt att komma på nya saker. Men allt för ofta när vi gör det i grupp så hakar vi på den första idén som kommer upp och begränsas av den i vårt fortsatta brainstormande. Börja därför varje gruppbrainstorming med individuell brainstorming under tystnad. Då ges varje individ möjlighet att själv sätta igång sin kreativa process, och den gemensamma brainstormingen genererar då flera olika idéer.
 2. Skriv ner idéer när du kommer på dem
  Många kommer ofta på bra idéer i fel sammanhang. När vi går i mataffären, när vi precis ska somna eller när vi står i duschen. Om du vet var du brukar få idéer, se till att ha anteckningsmaterial tillgängligt. Lägg en anteckningsbok vid sängen, ha en whiteboardpenna i duschen etc. Samla sedan ihop dina idéer på ett ställe och gå igenom dem med jämna mellanrum.
 3. Börja med en ny aktivitet
  Genom att börja med något nytt tvingar vi hjärnan att aktivera och utveckla nya områden. Dessa behöver kopplas ihop med befintliga områden och ger oss därför nya sätt att tänka och förhålla oss. Exempel på nya aktiviteter kan vara ett nytt språk, spela ett instrument, börja måla, göra yoga eller gå med i en läsgrupp.
 4. Reflektera
  Det vanligaste felet som många människor gör är att de hela tiden fokuserar framåt och glömmer att lära av sin egen historia. Genom att reflektera över hur dagen eller veckan gått ger vi oss själva en möjlighet att utvecklas och hitta nya sätt att hantera olika situationer. Några bra frågor att ställa sig själv kan vara ”vilka tre saker har jag gjort riktigt bra den här veckan?” och ”Vilken situation skulle jag ha velat hantera annorlunda, och hur skulle jag ha hanterat den”.
 5. Rita/lek medan du tänker
  Att låta händerna vara aktiva medan du tänker på ett problem hjälper till att stimulera blodflödet i hjärnan. Det gör att du får mer aktivitet och möjlighet att komma på fler olika lösningar på problem som du brottas med.

Att vara kreativ handlar i mångt och mycket om att våga låta tankarna fara iväg utan att vi censurerar oss själva. Många vuxna är oroliga för vad andra ska tycka och tänka om deras idéer och prestationer och håller därför tillbaka. Resultatet av det blir att vi till slut hämmar våra egna tankeprocesser, och därmed vår egen kreativitet. För att bli mer kreativ behöver du helt enkelt låta dig själv vara lite barnslig och orealistisk. Att vaska fram guldkornen ur den kreativa processen är helt enkelt nästa steg i processen.

 

Har du något ämne som du vill att jag skriver om?
Hör gärna av dig till mattias@eqeurope.com