Marknadsbudgeten är central i marknadschefens uppdrag – men missuppfattningar är vanligt förekommande.
Myt 1 Det finns ingen exakt vetenskap för att uppskatta hur stor marknadsbudget ett varumärke behöver för att växa
Innan du presenterar marknadsbudgeten för ledningen bör du ha gjort din läxa. Först och främst måste du veta vad dina affärsmål är, dvs. vad förväntar sig ledningen att du uppnår?
När du känner till affärsmålen kan du med hjälp av bra investeringsplaneringsverktyg och matematiska uträkningar beräkna hur stor budget du behöver för att nå de kommunicerade affärsmålen.
När du har fått en bra bild över relationen mellan affärsmål och kalkylerad prestation utifrån budget finns ofta två alternativ kvar: Öka budget eller sänk målen. Om detta inte är görs i ett tidigt skede kommer du säkert att klandras i slutet av året.
Men hur får man då ett varumärke att växa? Du behöver räckvidd för att få ökad varumärkeskännedom med målet att bli top-of-mind.
Myt 2: För att få ett varumärke att växa räcker det nuförtiden att endast investera i digitala medier
För att få ett varumärke att växa krävs räckvidd. Sociala medier och betalt sök kan till exempel verka som kostnadseffektiva alternativ om man jämför med TV, online video, radio och utomhusreklam, men det är ofta inte tillräckligt. För att nå din målgrupp i sin helhet behöver du ofta TV i kombination med online video, radio eller utomhusreklam.
Men varför ska jag investera i traditionell TV när ingen längre tittar?
Myt 3: Ingen tittar på TV längre
Även om just du inte tittar på traditionell TV längre betyder det inte att den svenska befolkningen inte tittar alls. Rapporten ’Svenskarna och Internet’ som lanserades i början av oktober 2018 visar att 80% av de mellan 26-35 år och 85% av de mellan 16-25 år fortfarande tittar på traditionell TV dagligen.
Det stämmer att det traditionella TV-tittandet minskar och kommer att fortsätta minska, men i dagsläget erbjuder traditionell TV en oslagbar räckvidd vilket fortfarande gör kanalen mycket intressant att investera sin marknadsföring i.
Med traditionell TV, radio eller utomhusreklam kommer du att nå den breda massan och med online video de nischade målgrupperna som kommer att ge inkrementell räckvidd. Denna kombination har visat sig ge väldigt hög och kostnadseffektiv räckvidd.
“Räckvidd är avgörande för att skapa medvetenhet och uppmärksamhet, vilket leder till försäljning”
Vi har köpt traditionell TV under en lång tid, men hur köper jag online videor eller även digitala medier på ett kostnadseffektivt och modernt sätt?
Myt 4: Programmatiska köp av digitala medier är inte lika effektivt som marknaden säger
Trots ett varierande rykte är programmatiska köp det mest effektiva sättet att köpa online video och banners. Det är mänskligt omöjligt att vara lika effektiv som ett automatiserat köpalternativ.
Är du exempelvis ute efter de billigaste flygbiljetterna till Paris är det förmodligen mer effektivt att använda en prisjämförelsetjänst än att själv jämföra priser hos alla flygbolag.
Likaså fungerar programmatiska köp där system automatiskt jämför och budar på annonsutrymmen. Dock är köp av digitala mediautrymmen mer komplicerat än att köpa flygbiljetter, därför behövs kvalificerade experter som strategiskt kan optimera annonseringen.
Men bör vi anställa experter eller ta hjälp externt?
Myt 5: Endast de största (och rikaste) företagen har råd att använda sig av mediebyråer
Historiskt sätt har företag vänt sig till mediebyråer främst för att få hjälp med inköp av media för att nå ut till en bred målgrupp, eftersom det kräver tidskrävande administration, dyra system och stor expertis som sällan finns internt.
För att uppnå en relevant räckvidd får inte medieinvesteringen vara för blygsam. Numera finns det dock mängder av smarta företag som väljer att ta hjälp av mediebyråer för sin marknadsföring när det kommer till områden som sök, analys, sociala media men även hela mediestrategin.
Genom att använda sig av en mediebyrå sparar företag in pengar på löner, utbildning och dyra system, samtidigt som kvalitén på det utförda arbetet ofta blir högre.
Att anlita en mediebyrå innebär inte alltid investeringar om flera miljoner det kan landa på några tusenlappar i månaden.
Josefine Bradt
Head of Insight at PHD Media