Keymetrics

Svenskarna och internet 2018 – Här är hela rapporten

Så gott som alla svenskar, 98%, har tillgång till internet hemma och nio av tio har en smartmobil. Gränsen går inte längre mellan de som använder internet och de som inte gör det alls utan mellan storanvändare och sällananvändare, det visar rapporten ”Svenskarna och internet 2018.

Rapporten visar också att aktiviteten på Facebook minskar, att var fjärde spädbarn använder internet och för första gången är det en majoritet som betalar för digitala musik- och filmtjänster.

Läs också: Intervju med Pamela Davidsson om rapporten Svenskarna och Internet

Allt fler kopplar upp sig allt mer i Internetsverige. Både användningen av internet och användningen av olika tjänster närmar sig 100 procent. Till exempel tittar alla upp till 25 år på Youtube, så gott som alla som är hemma med barn e-handlar och nästan alla studenter googlar. Fortfarande finns dock en halv miljon svenskar som inte använder internet alls och ytterligare 600 000 som inte är dagliga användare, de allra flesta är äldre. Samtidigt är det de äldre generationerna som i många fall står för de största ökningarna i användningen av olika tjänster.

– I vår uppkopplade värld är det lätt att glömma att många användare fortfarande är nybörjare på internet. De som planerar morgondagens samhälle och utvecklar digitala tjänster behöver ta hänsyn till, inte bara om en viss målgrupp använder internet, utan också hur ofta den gör det och hur erfaren den är, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

Aktiviteten på Facebook minskar

83 procent av de svenska internetanvändarna använder sociala medier, en ökning med 2 procent sedan förra året. 63 procent är dagliga användare, en ökning med 13 procent på ett år.

Facebook är fortsatt populärast och används av 76 procent av internetanvändarna. Det dagliga användandet har dock planat ut och aktiviteten på Facebook minskar. Andelen som uppger att de skriver egna inlägg eller delar andras har minskat till strax under 40 procent. Det innebär att var femte person som förra året skrev eller delade inlägg på Facebook i år har slutat med det. Av de aktiviteter på Facebook som undersökningen mäter är det enbart meddelandetjänsten Facebook messenger som inte minskar.

– Facebook tycks ha svårt att behålla engagemanget hos sina användare. I stället för att vara ett privat nätverk där man pratar med sina vänner har Facebook blivit en allt bredare plattform, vilket kan ha gjort att lusten att dela med sig av privata tankar och bilder minskar, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

Instagram används av 60 procent av internetanvändarna och är den tjänst som ökat mest under året. Snapchat fortsätter också att växa men är fortfarande främst de ungas tjänst. 97 procent av flickorna på högstadiet använder Snapchat. Mest har användningen vuxit i åldersgruppen 26 till 35 år där nu över hälften (52 %) använder Snapchat.

Fler nyheter ur årets rapport

Barn och internet – vart fjärde spädbarn använder internet:

 • För första gången mäter undersökningen hur barn under två år använder internet. När frågan ställs till deras föräldrar uppger var fjärde med ett spädbarn 0–12 månader, att barnet använder internet.
 • Bland ettåringarna använder nära två av fem internet. Från två års ålder använder fler än hälften av barnen internet varje dag. Att titta på video är den populäraste aktiviteten.
 • Vid 7 års ålder börjar fler och fler barn (38 %) ha tillgång till egen mobiltelefon. Från 10 års ålder har 9 av 10 en egen mobiltelefon (88 %).

Lyssna och titta – Populära tjänster ökar betalningsviljan:

 • För första gången uppger fler än hälften, 53 procent, att de betalar för film på nätet.
 • Fler än hälften av internetanvändarna, 55 procent, betalar för en musiktjänst på internet. Nästan alla av dem (97 %) lyssnar på Spotify.
 • 51 procent uppger att de lyssnar på poddar. I åldersgruppen 16–25 år är det vanligare att lyssna på poddar än både radioapparat och internetradio.

Tillgång – Utbyggnaden av fiber bromsar in:

 • Efter ökningar av fiberuppkopplade hushåll på både 7 och 12 procentenheter de senaste åren verkar utbyggnaden av Sveriges fibernät till hushållen ha bromsat in. Endast två procentenheter fler fick tillgång till fiber i hushållet mellan 2017 och 2018.

Arbete – en majoritet suddar ut gränsen mellan jobb och fritid:

 • 7 av 10 använder internet för att arbeta hemifrån.
 • Drygt hälften (53 %) av de som använder internet på arbetet läser arbetsrelaterad e-post under semestern.
 • 86 procent använder internet på arbetet för privata ändamål.

Information och källkritik – var tredje har fått utbildning:

 • Två av tre unga (upp till 25 år) har fått utbildning i källkritik. Bland 35-45-åringar har siffran sjunkit till 35 procent och i de äldsta åldersgrupperna är det mindre än var tionde.
 • 97 procent söker information på internet. 61 procent googlar varje dag.
 • Självförtroendet att hitta sökord när man söker på nätet har minskat. 2017 ansåg 62 procent helt och hållet att det var enkelt att hitta rätt sökord när de söker på nätet. I år har siffran sjunkit till 47 procent.
 • 85 procent använder Wikipedia.

Här kan du läsa hela rapporten Svenskarna och Internet 2018.

Vi som skriver här på Dagensanalys.se driver också Karlssons Textbyrå.  Kontakta oss om du behöver effektiva texter. Samtidigt hjälper du oss att hålla igång Dagensanalys.se.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
3 digitala specialister tycker till om framtiden – de 5 viktigaste spaningarna för 2016