Skillnad på A och B aktier

Skillnad på A och B aktier

När du investerar i svenska börsbolag kan du ofta stöta på att ett företag har både A- och B-aktier. Skillnaden mellan dessa aktieslag ligger huvudsakligen i den rösträtt de ger vid bolagsstämman – alltså hur mycket inflytande du som aktieägare har i företagets beslut.

När man börjar investera i aktier är det vanligt att stöta på bolag som har olika aktieslag, oftast benämnda som A-aktier och B-aktier. Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa är hur många röster per aktie varje typ ger vid en bolagsstämma. Det påverkar i sin tur vilket inflytande du som aktieägare har i företagets beslut. Det kan vara bra att ha koll på skillnaden mellan A och B aktier när man vill köpa aktier.

Vad är A-aktier?

A-aktier är vanligtvis kopplade till en större rösträtt. I många svenska företag ger en A-aktie tio röster, jämfört med en röst för en B-aktie. Detta innebär att ägare av A-aktier får större inflytande över företagets beslut, till exempel val av styrelse eller större strategiska förändringar.

A-aktierna ägs därför ofta av grundare, stora ägare, familjer eller andra aktörer som vill ha ett fortsatt kontrollinflytande i bolaget – även om de inte äger majoriteten av aktierna sett till antal.

Vad är B-aktier?

B-aktier har normalt en röst per aktie och ger därmed mindre makt vid omröstningar. Däremot är det i regel samma ekonomiska värde som för A-aktier: de ger samma utdelning och rätt till samma andel av bolagets tillgångar. Det kan dock finnas undantag – vissa företag ger olika utdelning till A- och B-aktier, men det är ovanligt i Sverige.

B-aktier är vanligtvis de mest handlade på börsen, eftersom det är dessa aktier som är tillgängliga för allmänheten och småsparare. Det gör att B-aktier ofta har bättre likviditet, vilket betyder att det är lättare att köpa och sälja dem utan att påverka priset för mycket.

Kan man byta mellan A och B?

I vissa fall kan bolag ge aktieägare möjlighet att konvertera sina A-aktier till B-aktier, till exempel om man vill öka likviditeten i sin portfölj. Det är däremot ovanligt att kunna konvertera B till A, eftersom A-aktiernas rösträtt gör dem mer attraktiva ur ett kontrollperspektiv.

Exempel från svenska bolag

  • Investor AB: Här har A-aktierna 10 röster, B-aktierna 1 röst. A-aktien är mindre omsatt men ger mer makt.
  • Volvo: Erbjuder också A- och B-aktier med olika rösträtt. B-aktien är den som oftast handlas på börsen.
  • H&M: Har A-aktier med hög rösträtt som ägs av familjen Persson, medan B-aktien är den publika aktien på börsen.

Sammanfattning

Skillnaden mellan A- och B-aktier handlar främst om makt och rösträtt – inte om ekonomisk vinning. För de flesta småsparare är B-aktien det vanligaste valet, eftersom de är lättare att handla och oftast ger samma utdelning. Vill man däremot vara med och påverka i bolagsstyrningen, kan A-aktien vara mer intressant – om den finns tillgänglig att köpa. Som investerare är det klokt att väga in både inflytande och flexibilitet när man väljer aktieslag.