usa netflix

Det bästa sättet att titta på Amerikanska utbudet på Netflix i Sverige

Netflix är en av de populäraste streamingtjänsterna i Sverige och en av anledningarna till det är deras stora utbud. Men, Netflix utbud kan skilja sig väldigt mycket beroende på vilket land du befinner dig i, då Netflix tecknar licensavtal som bara gäller på en viss plats. Därför är det en spännande möjlighet att använda olika tjänster för att få tillgång till det Amerikanska Netflix-utbudet, då de ofta kan erbjuda en mycket större katalog med filmer och serier än här hemma i Sverige.

Det finns två anledningar till att Netflix har olika utbud på olika marknader, dels blir det billigare för Netflix att ha olika licensavtal för olika regioner och inte erbjuda samma utbud överallt, dels kan Netflix i större utsträckning anpassa utbudet efter efterfrågan och ha filmer och serier som är riktade mot ett visst land. Ex. finns inte alla svenska serier tillgängliga utomlands då det är främst svenskar som är intresserade av dessa.

Här är 4 snabba steg för att se Netflix Amerikanska utbud i Sverige:

  1. Vi rekommenderar denna VPN från NordVPN – Du kan testa gratis i 30 dagar och få pengarna tillbaka!
  2. När du installerat och aktiverat ditt VPN så väljer du land USA.  Nu har du tillgång till Netflix katalog i USA (trots att menyer och annat är på svenska).
  3. För att få tillgång till svenska katalogen igen går du bara in i webbläsarens inställningar och inaktiverar tillägget. Du behöver inte ta bort det, bara inaktivera det. Nästa gång du vill ha tillgång till katalogen i USA behöver du bara aktivera det.
  4. Du kan också använda NordVPN för att titta på material från andra länder som inte finns i Sverige – så VPNa loss!

Hur byter man land på Netflix till USA?

Vissa streamingtjänster erbjuder möjligheten att manuellt ändra vilket land du befinner dig i för att på så sätt kunna ta del av ett större utbud, men det är inte något som Netflix erbjuder. Om du befinner dig i Sverige är det alltså bara möjligt att se filmer och serier som Netflix har licensierat specifikt för Sverige. Bara följ med nedan och läs mer om hur du ändrar Netflix till USA-versionen i ett par få enkla steg.

Netflix använder sig av något som kallas för geoblockering för att blockera material (som inte har licens för den svenska marknaden) från att visas i Sverige. Geoblockering är väldigt vanligt inom andra branscher också och det hindrar innehåll på en sida att visas för medborgare i andra länder. Rent praktiskt skannas användarens IP-adress för att se vilket land enheten surfar från. På så sätt är det också möjligt att stoppas från innehållet på sidan.

För att kunna kolla på amerikanska Netflix måste du därför hitta ett sätt att kringgå Netflix geoblockering. Det görs oftast genom att använda olika VPN-tjänster. En VPN-tjänst fungerar på så sätt att att din IP-adress ändras beroende på vilket land du vill byta till. Vill du få tillgång till innehåll och webbsidor som bara tillåter användare från USA, så väljer du USA hos din VPN-tjänst och då får enheten du använder en amerikansk IP-adress. Eftersom att det är IP-adressen som visar från vilket land du surfar, så får du även tillgång till amerikanska sidor.

För att byta till Netflix USA behöver du först börja prenumerera hos en leverantör (ex. NordVPN), sedan laddar du ner mjukvaran som medföljer och loggar in på tjänsten.

Efter det går du enkelt in på den VPN-tjänsten du valt att betala för (det finns gratistjänster, men de funkar nästan aldrig med Netflix. Dessutom har gratistjänsterna hamnat i blåsväder då de säljer sina användares personuppgifter).

Sedan väljer du “change location”. Hur den knappen ser ut är olika för alla tjänster, vissa erbjuder istället en karta du kan trycka på, men den bör vara snarlik för alla.

Välj sedan USA, klicka ned VPN-tjänsten och logga in på Netflix. Det som kommer upp nu bör alltså vara Netflix amerikanska utbud. Detta kommer kosta lite extra varje månad i och med att alla bra VPN-tjänster kräver betalning. Men, fördelen med en VPN-tjänst är att du kan använda den till vilket program, webbsida eller streamingtjänst som helst. Du får därför väldigt mycket ut av att köpa en VPN-tjänst. Du kan naturligtvis använda den till HBO, Disney+ och även SVT Play och TV4 Play när du är i utlandet!

Vilken VPN-tjänst är bäst om du vill se amerikanska Netflix?

Innan du köper en VPN-tjänst så är det viktigt att vara medveten om att alla tjänster inte erbjuder möjligheten att titta på Netflix USA. Detta är eftersom att Netflix jobbar hårt med att förhindra att VPN-tjänster ger deras abonnenter tillgång till material som Netflix i vanliga fall hade behövt betala mycket för att få visa. Netflix lägger mycket resurser på blockera IP-adresser som de misstänker kommer från olika VPN-tjänster och därför kan visa sådana tjänster inte fungera om du vill kolla på Netflix USA i Sverige. Generellt sätt är det främst de lite mindre VPN-tjänsterna som drabbas då de inte har lika mycket resurser som de större aktörerna och har således svårare att hålla deras servrar uppdaterade. Dessutom har de inte lika många servrar och det kan leda till att flera användare får samma IP-adress. Om två enheter med samma IP-adress försöker logga in på Netflix blir båda naturligtvis blockade. 

För att undgå det problemet är rekommendationen främst att använda de största och populäraste VPN-tjänsterna, då de har många olika servrar och det säkerställer att användarna får olika IP-adresser. De VPN-tjänsterna som omnämns mest är ExpressVPN, NordVPN och Surfshark. Det är även dessa tre som brukar ranka högst upp på listor där olika VPN-tjänster har testats. 

NordVPN

NordVPN har mer än 5 200 servrar och erbjuder möjligheten att byta mellan 59 länder. De erbjuder även bla. säkert VPN med höga hastigheter, skydd mot skadlig programvara, samt spårare och annonsblockerare. Hos NordVPN kan du välja en månadsprenumeration, 1-års prenumeration eller 2-års prenumeration. Du kan även välja mellan standard, plus och komplett paket. Beroende på vilket paket du väljer kan du även få tillgång till lösenordshanterare, dataintrångskontroll och 1 TB krypterad molnlagring. Du har även här 30 dagars ångerrätt.

ExpressVPN

ExpressVPN har mer än 3 000 servrar och erbjuder möjligheten att byta mellan 94 olika länder. Förutom det erbjuder dem en snabb 24/7 kundtjänst, appar som funkar oavsett vilket operativsystem du har, kryptering och säkerhet i världsklass och inga aktivitets- eller anslutningsloggar. Dessutom har du alltid 30 dagars ångerrätt. ExpressVPN erbjuder tre abonnemang. De ser exakt likadana ut innehållsmässigt, men du väljer om du vill teckna abonnemanget i 1 månad, 6 månader eller 12 månader. Väljer du att teckna för 12 månader får du 49 % rabatt och tre månader gratis. 

Surfshark

Surfshark har mer än 3 200 servrar och 65 länder det är möjligt att byta mellan. Den marknadsförs som en billig, men bra tjänst då månadskostnad blir mindre än 2,5 euro per månad om du väljer 2-års prenumerationen. Med Surfshark får du, förutom VPN i världsklass, avancerade säkerhetslösningar, ingen personlig information som lagras och tillgång till en kundtjänst dygnet runt. Du har även alltid 30 dagars ångerrätt. Surfshark erbjuder en månadsprenumeration, 1-års prenumeration eller 2-års prenumeration, månadskostnaden blir dock billigare desto längre tid du väljer att teckna ett abonnemang.

Sammanfattning och avslut

För att ta del av Netflix amerikanska utbud är en VPN-tjänst helt nödvändig. Alla VPN-tjänster gör ungefär samma sak, så det spelar inte så stor roll vad du väljer. NordVPN är den mest kända VPN-tjänsten och erbjuder även flest servrar vilket gör det svårare för Netflix att blockera deras IP-adresser. Om du vill kunna ta del av Netflix i många fler länder och inte bara USA är ExpressVPN en bra idé eftersom att de erbjuder möjligheten att byta till fler länder än båda de andra aktörerna. Välj den tjänsten som du tycker passar dig.  

 Läs också: Så här hittar du alla dina favoritfilmer och serier på Netflix – här har du alla kategorikoder