Jonas Elgquist är ny vd på Rebel & Bird – här berättar han sin story

Under sommaren tog Jonas Elgquist över vd-rollen på Rebel & Bird från företagets grundare Benjamin Glaser. Vi passade på att fråga Jonas om Rebel & Birds framtid, hur han ser på våra projekt och vad som hände med hans karriär som rockstjärna i Los Angeles.

Jonas Elgquist tycker att det är jättekul att bli vd för Rebel & Bird. Han har arbetat på konsultbolag i 20 år och det här känns som en ny utmaning för honom, trots att han har jobbat som vd tidigare. Mycket av det som han har försökt skapa på tidigare arbetsplatser gör Rebel & Bird redan idag.

– Jag är så stolt över det vi gör och känner en enorm trygghet i att veta att vi gör bra leveranser, säger Jonas.

Därför blev det just Rebel & Bird Jonas Elgquist har arbetat på en rad olika konsultbolag, stora som små. 2012 började han på B3 (som då hette B3IT) och startade bolaget som i dag heter B3 Connexions. Resan mot Rebel & Bird började 2017 då han startade B3 Digital Xperience för att jobba mer åtagandedrivet. Samma år blev Rebel & Bird en del av B3-koncernen efter att vi hade jobbat tillsammans hos den gemensamma kunden SF Bio och man insåg att man kompletterade varandra väldigt bra.

– Lika duktiga som vi på B3 Digital Xperience var på teknik och utveckling, var Rebel & Bird på strategi och design. De hade samma ambitionsnivå som vi hade. Vi var en grym kombo tillsammans och det var bara rätt att slå ihop oss på riktigt.

– Benjamin Glaser, då vd för Rebel & Bird är en av få personer jag känner som verkligen utmanar mig och samtidigt säger ”Ja, men då kör vi på det”. 100% fokus framåt med gigantiska visioner. Det är så oerhört roligt. När jag säger till Benjamin att vi ska bygga något som tar sig ut i rymden svarar han ”Ja, det är klart vi ska det”, helt utan ironi. Vi tänker lika helt enkelt, säger Jonas med entusiasm.

Målet är självklart, enligt Jonas. Rebel & Bird ska ut i rymden. Vi ska bygga digitala produkter som bidrar till människans resa från den här planeten. Människan skall dit och vi på Rebel & Bird skall definitivt med, säger han.

– För att nå dit behöver vi vara ett mycket större företag än vi är i dag. Vi måste finnas på fler platser i världen än bara i Stockholm för att nå de företagen och organisationer som arbetar med rymden, som NASA, Tesla, Blue Origin och liknande.

– För att bli ett större bolag, säger Jonas, behöver vi fortsätta att se till att ha jätteduktiga människor som arbetar hos oss och fortsätta göra fantastiska lösningar till våra kunder, säger Jonas med stolthet.

Jonas intresse för programmering startade redan innan han började skolan. Jonas berättar att han fick sin första dator, en Commodore 64, när han var sex år gammal. Där och då startade hans intresse för datorer och han fick lära sig att programmera av sin pappa när han var 12 år. Under hela barndomen spelade och programmerade han men i tonåren ändrades intresset och musiken blev i stället den stora passionen. Som 19-åring flyttade han till USA och gick musikskola i Hollywood med målet att bli rockstjärna.

– När jag pluggade i Hollywood märktes det så tydligt att jag inte var tillräckligt bra på det här tyvärr. Det fanns så många som var lika bra eller bättre.. Det var ju en lite jobbig insikt. Skall man lyckas i den branschen är det för mycket tur för mig. Jag insåg att det här rockstjärnelivet kommer inte bli så bra som jag kanske hade tänkt och åkte hem med svansen mellan benen, säger Jonas.

Efter att han insett att han inte kommer bli en rockstjärna flyttade han tillbaka till Sverige och började plugga. När studierna var klara sökte Jonas jobb i hopp om att få arbeta och dessutom få betalt för något han tyckt om sedan han var liten, nämligen utveckling. Han fick två jobb på samma dag.

– Det var en fantastisk känsla, att få betalt för att göra det man älskar. Jag älskar det jag gör, säger Jonas.

Jonas är väldigt ärlig angående vad han har lärt sig under sina år som chef. En viktig lärdom som tog honom många år att komma fram till är att våga vara sig själv på arbetet.

– Under många år försöker man vara det som förväntas av dig. Man fattar beslut efter vad andra förväntar sig att man ska bestämma. Men när man sedan har fått tillräckligt mycket erfarenhet vågar man bestämma mer efter vad man faktiskt helhjärtat tror är det bästa beslutet. Det är den stora lärdomen för mig, att våga vara mig själv. När jag tror på saker måste jag våga stå för det. Det kanske inte alltid blir rätt, det kan vara superkorkade beslut. Men man lär sig av det och man får gå vidare och göra det bättre nästa gång, berättar Jonas. “Allt man gör om dagarna blir inte alltid rätt, och det behöver det inte heller bli.

Det är som att gå en golfrunda, varje slag blir inte perfekt, men det är slutresultatet som räknas.“ Sen när det kommer till ledarskap, att driva företag och att vara chef berättar han att den viktigaste lärdomen har blivit att behandla andra så som han vill bli behandlad själv. Att inte vara chef, en chef som bara sitter och pekar. Att vara mer ledare och försöka se till att hans anställda har en rolig och innehållsrik arbetstid. Att försöka möta hans anställdas behov och respektera att alla faktiskt har olika behov.

– En viktig lärdom för mig där är att kunna säga, ”Ok, jag hade fel” och att kunna be om ursäkt och ändra sig. Att det inte finns någon prestige i att ha rätt. En viktig del i ledarskapet är att inte gå runt att se sig själv som chef, utan att se sig som en i teamet.

Fyra snabbisar:
Vad gör du när ingen ser?
– Jag trummar vilda lufttrumsolon lite överallt.

Vad lyssnar du på för musik?
– Jag lyssnar på det mesta. Men om jag får bestämma själv blir det nästan alltid hårdrock. Just nu är det Amon Amarth som är favoriten. Annars även Pink Floyd och framförallt gammal hårdrock från 70- och 80-talet.

Vad är det du gör allra helst när du är helt ledig?
– Det som är roligast att göra är att spela trummor, men det hinner jag inte göra så ofta. Har alltid haft en förkärlek för data- eller tv-spel, framförallt CS,och älskar att dyka.

Vad gör det kul att gå till arbetet varje dag?
– Det vi gör här är en av de roligaste sakerna jag vet. Att skapa smarta, snygga, grymma och användbara digitala tjänster och produkter. Sedan är det så roligt att höra mina kollegor prata om alla saker de gör här. Att lära mig av de runt omkring mig är min kompetensutveckling. Det är väldigt inspirerande att arbeta med så sjukt grymma människor.