Creepy eller Coolt – Det här tycker konsumenterna

I en studie med 3.500 personer i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike har företaget RichRelevance undersökt vad konsumenterna tycker är creepy respektive coolt när det kommer till ny teknik i shoppingsammanhang.
Nästan dagligen hör vi om nya tekniska lösningar som ska göra livet enklare för konsumenterna. Men tycker de verkligen att alla dessa lösningar är coola, eller är vissa egentligen ganska creepy? Några av studiens resultat finner du nedan:
Mest coolt ansågs relevant information i telefonen som hjälper konsumenterna att hitta eller få bra erbjudanden.

  1. Att kunna scanna streckkoden och få upp kundrecensioner och rekommendationer direkt i mobilen.
  2. Att ha en interaktiv karta över butiken, som kan kopplas ihop med en shoppinglista så du hittar den bästa vägen genom butiken.
  3. Triggers i butiken så du kan få personaliserade rekommendationer eller rabatter när du kommer i närheten av produkten.

Lite mer creepy blir det när tekniken kryper in i provhytten.

  1. Skärmar i butiken som visar just dynamiska priser anpassade för dig, det kan exempelvis innebära rabatter baserat på bonusnivå eller erhållna kuponger.
  2. Spegelskärmar i omklädningsrummen som exempelvis kan ge rekommendationer på produkter som matchar till de plagg du provar.
  3. Provrum utspridda på flera platser i butiken, som personalen låser upp beroende på var i butiken du befinner dig.

Mest creepy blir det när ansiktsigenkänning är involverat, något som onekligen för tankarna till 1984 och övervakningssamhället.

  1. Skärmar med ansiktsigenkänning som noterar din ålder och ditt kön och ger dig riktad reklam på skärmar i butiken.
  2. Din mobil identifieras och ger butikspersonalen möjlighet att välkomna dig med ditt förnamn när du kommer in i butiken.
  3. Ansiktsigenkänning identifierar dig och kopplar till ditt tidigare köpbeteende så att butikspersonalen får information om hur ”värdefull” du är som kund.

De olika länderna skiljer sig dock åt i fråga om vad som ansågs vara creepy eller coolt. Att kunna shoppa helt kontaktlöst, det vill säga du och dina varor scannas när du lämnar butiken, och pengarna dras direkt från ditt konto, ansågs vara coolt av fransmän (48%) och tyskar (44 %) men creepy av 31 % av britterna.
AI generellt ansågs vara tämligen creepy, eftersom det upplevs sakna den mänskliga interaktionen. Ett exempel är företag som använder AI för att välja ut och beställa produkter helt utan mänsklig inblandning, något som 55 % av britterna inte var så förtjusta i.
Så vad är creepy och vad är coolt enligt dig? Lyft frågan med dina vänner och familjemedlemmar nu i sommar, kanske när ni står framför grillen, eller ligger och solar på stranden.