Då kommer 5G-nätet till Sverige

Vi har precis vant oss vid 4G-nätet – men den snabba utvecklingen av bland annat IoT och det faktum att mobilen blivit vår främsta väg ut på nätet kräver ännu snabbare mobilt bredband. Svaret kan ligga i en nära framtid, i formen av 5G-nätet.
Ni har kanske läst om det innan  – 5G. Vad är det då? Tja, som man kan misstänka så handlar det om hastighet. 5G-nätet lovar stora förbättringar, även om det för närvarande är oklart exakt vad dessa förbättringar ska vara. Man har nämligen ännu inte satt någon gemensam standard.
Men teorin (och de tidiga tester) menar på att man ska kunna klara mellan 10 till 20 gigabit/sekunden, och operera på frekvenser från 6 GHz till 100 GHz. Dagens mobila nät ligger under 6 GHz. Den stora grejen med dessa frekvenser och 5G handlar dock om IoT – Internet of Things.
Allt fler av våra vardagsföremål håller på att bli uppkopplade till nätet – kylskåp, bilar (självgående och vanliga) och hela hushåll ska nu dela på samma frekvenser. För att inte överbelasta de nuvarande näten så kommer det bli nödvändigt att uppgradera till 5G-nätet.
Vi har skrivit tidigare om 5G-nätet, och att man räknar med att den första standarden beräknas bli klar för kring 2018. Sydkorea räknar med att experimentera med nätet under sitt sommar-OS.
Läs mer: Så kommer framtidens supersnabba 5G att fungera
Men när får vi 5G i Sverige då? Tja, enligt IDG så ska kommer det att dröja innan vi får mobilsurfa i rekordfart. De svenska operatörerna tar det lugnt och väntar med att uttala sig. TeliaSonera tänker förvisso börja tester år 2018, men tror inte att något kommer hända förrän 2020 när det kommer till en gemensam standard.
Tre tänker avvakta tills tekniken är färdigutvecklad, men säger att man kommer satsa på 5G när det väl är färdigt. Tele2 verkar inte ha någon plan alls.