Vi har stängt från 1 april 2020

WordPress Engine med VD Heather Brunner i Sverige

De flesta känner till WordPress, men färre har nog hört talas om WordPress Engine, även kallat WP Engine. WP Engine är ett privatägt bolag med sitt huvudkontor i Austin, Texas. WP Engine grundades av bloggaren och serieentreprenören Jason Cohen 2010. Enligt nuvarande VD:n Heather Brunner startade han bolaget på grund av de brister som han upplevde med sitt bloggande. Han hade helt enkelt tröttnat på den instabila och långsamma miljö där hans blogg hostades.

WordPress är ett Open Source publiceringssystem för bloggare som såg dagens ljus 2003 och som med åren utvecklats till att hantera hela webbplatser och mer likna ett fullfjädrat CMS-system. Det var just WordPress Jason Cohen startade sitt web hosting bolag för. Han upplevde brister bl. a. när det gällde säkerhet, laddningstider och skalabilitet.

I veckan besöktes Stockholm av en grupp från WP Engine med VD Heather Brunner i spetsen.

Varför är ni i Stockholm?
Vi vet att just Stockholm är ledande i världen när det gäller innovation och att människor här är ”early adopters”. Vi vill jobba mer med Sverige och med hela Norden. Vi vet också att ni är bra på engelska vilket gör det enkelt för oss att jobba med er.

Hur ser användandet av WP och WP Engine ut i Sverige och i Norden?
För oss på WP Engine är Norden den näst snabbast växande marknaden i Europa och den femte snabbast växande marknaden utanför USA.

Jason Cohen startade WP Engine hos acceleratorn Capital Factory i Austin, Texas. Heather Brunner berättar att när de startat kontor i San Francisco, London och på andra plaster så har de valt att även där ha kontor i rena startup-miljöer. Hon berättar att de hellre vill vara i de miljöerna än att starta upp egna, ”traditionella” kontor för att de ger dem så mycket mer när det gäller företagets utveckling. De hittar nya partners och kunder. Genom att träffa många andra bolag kan de vara lyhörda för vad marknaden behöver och efterfrågar. Och sist men inte minst viktigt, de kan etablera sig i nya städer till en låg kostnad.

Det framgår tydligt i vårt samtal att WP Engine är ett värderingsstyrt bolag. Brunner berättar att de anställer många personer som inte har en formell högskoleexamen, ofta frilansare, som de lär upp inom företaget. En examen är inte en garanti för att man kan prestera bra. 60% av de nyanställda kommer in i bolaget p.g.a. rekommendationer från redan anställda. Brunner och hennes kollegor från Storbritannien pratar en lång stund om att mångfald är viktigt för dem och bolaget. Ledningen består av hälften kvinnor, hälften män. Ledningsgruppen för forsknings- och utvecklingsavdelningen har 40% kvinnor. Men precis som många andra teknikbolag kämpar de för att få in fler kvinnor, endast 22% av resten av personalen är kvinnor. De berättar också att ca 30% av de anställda är ”non-white”, dvs svarta, asiater, latino etc. På WP Engine ska man veta att man kan göra karriär och man har under 2015 gett 80 anställda, av drygt 300, en möjlighet att avancera till nya roller inom företaget.

Vad är det ni utvecklar just nu?
Just nu lägger vi mycket kraft och energi på vårt ”Geo IP” projekt. Vi vill bli bättre på att ge våra kunder möjlighet att anpassa sitt innehåll beroende på var deras besökare befinner sig. Det är något våra kunder efterfrågat. Sen är data-analys förstås något vi alltid jobbar med vilket blir viktigare och viktigare för alla våra kunder.

Och hur ser det ut när det gäller partners?
Vi jobbar först och främst med byråer som partners. De som jobbar på uppdrag av slutkund. Det är där vi ser att vi får en bra utväxling av samarbeten. Vi söker ständigt nya partners.

Berätta om något riktigt ”hett” som ni har i er utrullningsplan?
Heather Brunner och hennes kollegor skrattar lite och säger, ”det får vi be att återkomma med vid ett senare tillfälle.”

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.