SEO – din SEO-guide för att rivstarta hösten med mer trafik

Vad är SEO? Och vad betyder egentligen begreppet SEO? Vi har sammanställt en SEO-guide för att du ska kunna rivstarta din SEO-optimering inför hösten redan nu!

SEO är ett engelskt begrepp som står för Search Engine Optimization, eller sökmotoroptimering på svenska, och handlar om hur du ska maximera dina möjligheter att hamna så högt upp bland söktjänsternas organiska (dvs. icke-köpta) träffar som möjligt och därmed få ny trafik och nya kunder. Helt enkelt vilket innehåll du ska satsa på och hur du ska strukturera och presentera detta innehåll på webben.

Vad är då en sökmotor som du ska optimera för?

Med sökmotor, eller söktjänst, menas idag framför allt Google. Tidigare fanns även AltaVista, Yahoo och MSN, men idag finns egentligen bara Google och Bing kvar, i alla fall i Sverige. Och eftersom Google står för över 90 % av sökningarna är det Google du ska optimera din sida för.

Om man ska förenkla det Google och andra sökmotorer gör så använder de sig av ett program – en spindel eller web crawler – som hämtar hem information från i princip alla världens webbplatser. Det kan vara text och bild, men även information om vilka länkar som går in och ut från webbplatsen och hur ofta och var du syns och omnämns på andra platser på nätet.

Sedan strukturerar sökmotorn upp denna information och presenterar ett så relevant resultat som möjligt, ofta i form av en träfflista med tio träffar och annonser runt omkring. De tio träffarna brukar kallas organiska, eftersom de inte går att köpa utan ska presenteras så naturligt och relevant som möjligt, medan annonserna, som ofta placeras ovanför och under de tio träffarna, går att köpa (de kallas AdWords hos Google och Bing Ads hos Bing).

Men vad kan du konkret göra för att förbättra dina SEO-placeringar?

Och hur jobbar du bäst med innehåll och struktur och teknik för att löpande erhålla organisk trafik från Google och andra sökmotorer?

Innehållet och strukturen på din webbplats eller webbutik ska göra det tydligt för såväl dina besökare som för sökmotorn vad varje sida handlar om och hur man enkelt tar sig vidare för att till exempel läsa mer eller ta sig till en annan del av sajten. I klartext: du bygger din sajt eller butik för dina besökare. Google är en av dessa besökare och dessutom den enskilt viktigaste av dem.

Så om du ser Google som din viktigaste besökare utan att för den skull glömma alla de andra, är du på rätt spår. Och uppsidan är enorm: om Google gillar din sida och visar den högt upp i sökresultatet när någon söker på ord och fraser som är relevanta för det du säljer, kommer du få ny trafik och nya kunder.

För även om Google ändrar sitt sätt att sortera träffar i sina träfflistor så är dessa förändringar inte något som inträffar varje dag, medan det är precis tvärtom med Googles köpta träffar – det vill säga de upp till fyra annonser som ligger överst och de upp till tre annonser som ligger nederst på Googles träfflistor och som är markerade med ”Annons”.

hur kan du rivstarta din SEO-optimering?

Vi har sammanställt en SEO-guide med de 10 viktigaste SEO-tipsen 2018 för att lyckas få mer trafik till din webbplats från Google (genom bra innehåll och en välstrukturerad sida som är användarvänlig och genom att ha de hygeinfaktorer rent tekniskt på plats som krävs för att din webbplats ska vara optimerad för såväl användare som Google).

SEO-guide, dina 10 bästa SEO-tips inför hösten 2018

1. Skriv en bra och säljande titel för varje sida.
Sidans titel brukar anses vara det absolut viktigaste att satsa på för att lyckas med sin sökmotoroptimering.

2. Skriv en bra och säljande metabeskrivning för alla sidor.
Utnyttja möjligheten att skriva unika metabeskrivningar för alla dina sidor, det kommer öka antalet besökare som väljer att klicka sig vidare till just din sida.

3. Sätt bra och tydliga rubriker på alla sidor.

På din sajt har du också ett antal rubriker. Börja med att fokusera på H1:an (huvudrubriken) på alla dina sidor – det kan påverka såväl din ranking i Google som tydligheten för dina besökare när de kommer in på din webbplats.

4. Skriv bra texter till alla produktsidor och innehållssidor.

Man brukar skilja mellan produktsidor och innehållssidor, där en produkttext normalt är betydligt kortare än en innehållstext, som kan få sväva ut och ta mer utrymme. Se till att skriva unika och relevanta produktsidor. Se även till att skriva engagerande och guidande innehåll, som kan få ta större plats än en vanlig produkttext.

5. Använd bra och optimerade bilder som du har rätt att använda.

Bilder har blivit allt viktigare för att lyckas inom SEO, vilket beror på en hel del olika saker: Google och andra sökmotorer uppfattar bilder som en naturlig del av en webbsida och som en viktig komponent för användaren, och gör därför sitt bästa för att tyda bilderna, och har du bra bilder på din sajt har du dessutom större chans att dyka upp i det som kallas ”Bildsök”.

6. Gå igenom alla dina egna länkar.

Innehåll och länkar har sedan starten varit de viktigaste parametrarna för att ranka bra och komma högt upp i söktjänsternas träfflistor och innehåll i textform och länkar är egentligen det enda som Googles spindlar (web crawlers) ”ser” och kan avkoda fullt ut.

7. Arbeta löpande med att få nya, relevanta länkar.

Se till att få nya länkar genom att bjuda på relevant och länkvänligt innehåll på din webbplats och genom att aktivt jobba med till exempel outreach och eventuellt även satellitsajter om dessa är relevanta och kan stå på egna ben.

8. Peka löpande om gamla sidor och felsidor och gör 301 redirects.

Här finns det massor av SEO-guld att gräva! Genom att löpande peka om exempelvis sidor som resulterat i felsidor (så kallade 404-sidor), gamla kampanjsidor och sidor med produkter som utgått ur sortimentet, kan du få såväl ökad trafik som ökad länkkraft.

9. Se till att din sajt eller webbutik är mobilvänlig och är snabb att ladda.

Om du är osäker på om din sajt eller din butik är mobilvänlig, vilket är ett måste idag, så kan du testa den med Googles verktyg Mobile-Friendly Test. Om din hemsida eller din webbutik är snabb kan spela stor roll när Google ska ranka din sida i sina träfflistor och dessutom är en snabb sida bra för dina användare. Testa din sida med Googles verktyg PageSpeed Insights.

10. Se till att din sajt eller webbutik är säker och använder https.

Användandet av ett https-certifikat gör det svårare för någon extern part att komma över information som överförs mellan dig och till exempel en webbutik. Google varnar i sin webbläsare Chrome för webbplatser som inte använder sig av https.

Denna SEO-guide kan kompletteras med många andra aktiviteter för SEO-optimering, men jag hoppas den ska vara en bra start för dig inför hösten 2018! I slutet av artikeln finner du också tips på var du kan läsa mer om SEO, så att du hela tiden följer med i utvecklingen och löpande kan arbeta med sin sida.

Lycka till med ditt SEO-arbete!

Delar av innehållet i denna artikel har tidigare publicerats i boken Gräv guld i dina egna kanaler som finns att beställa på Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus | CDON

Gräv guld i dina egna kanaler finns även på Storytel.

Här är verktygen du behöver för att komma högst upp på Google och så här jobbar du med SEO och länkar

Läs mer om SEO på Dagensanalys.se

Tips på bra webbplatser för att lära mer om e-handel, content marketing, SEM och SEO och en checklista SEO och sökordsanalyser (för att optimera för sökord och sökfraser som har volym)