Router
Router

Vad är WPS och hur används det?

WPS, Wi-Fi Protected Setup, är en teknik som utvecklats för att göra installation och konfiguration av trådlösa nätverk enklare och smidigare. Istället för att manuellt ange det trådlösa nätverkets namn (SSID) samt tillhörande lösenord kan WPS användas för att snabbt ansluta enheter till Wi-Fi-nätverket med hjälp av en PIN-kod eller en tryckknappsmetod.

Hur används WPS?

WPS erbjuder två huvudsakliga metoder för att ansluta enheter till ett trådlöst nätverk: PIN-metoden och tryckknappsmetoden. Här följer en beskrivning av respektive metod.

PIN-metoden

 1. Aktivera WPS på routern.
 2. Ange den angivna PIN-koden i enhetens inställningar (till exempel i en mobiltelefon eller en bärbar dator).
 3. Routern verifierar PIN-koden och ansluter enheten till nätverket.

Tryckknappsmetoden

 1. Aktivera WPS på routern.
 2. Tryck på WPS-knappen på routern.
 3. Inom en viss tidsram (vanligtvis två minuter) trycker du på WPS-knappen på enheten.
 4. Routern och enheten etablerar en säker anslutning.
Router
Router

Så konfigurerar du routerns WPS

För att konfigurera WPS på din router följer du steg nedan:

 1. Anslut till din routers administrationsgränssnitt genom att skriva in routerns IP-adress i webbläsaren (t.ex: 192.168.1.1).
 2. Logga in med administratörens användarnamn och lösenord (har du inte själv ändrat dessa uppgifter hittar du de vanligtvis i routerns dokumentation).
 3. Hitta WPS-inställningarna i administrationsgränssnittet.
 4. Aktivera WPS-funktionen och välj den metod du föredrar (PIN eller tryckknapp).
 5. Spara ändringarna och starta om routern om det behövs.

Fördelar med WPS

Det finns en rad fördelar med WPS, bland annat dessa:

 • Tidsbesparande: ded WPS kan du ansluta enheter till ditt Wi-Fi-nätverk på bara några sekunder. Genom att använda antingen PIN-koden eller tryckknappsmetoden undviker du att behöva skriva in komplicerade lösenord eller leta efter rätt nätverk i listan över tillgängliga nätverk. 
 • Enkel åtkomst för gäster: genom att aktivera WPS kan du enkelt ge tillfälliga gäster tillgång till ditt trådlösa nätverk utan att behöva dela ditt huvudlösenord. Du kan till exempel ange en unik PIN-kod som gästerna kan använda för att ansluta till nätverket under en begränsad tid. 
 • Användarvänligt gränssnitt: WPS har ett intuitivt gränssnitt som gör det enkelt att aktivera och konfigurera i de flesta administrationsgränssnitt. Detta gör det möjligt även för tekniskt oerfarna användare att snabbt och enkelt ansluta sina enheter till nätverket.
 • Kompatibilitet: WPS är standardiserat och stöds av de flesta moderna trådlösa enheter och routertillverkare. Det innebär att du kan använda WPS för att ansluta mobiltelefoner, surfplattor, bärbara datorer, smarta TV-apparater och andra enheter till ditt trådlösa nätverk utan kompatibilitetsproblem.
Wifi-nätverk
Wifi-nätverk

Risker med WPS

Trots att WPS är avsett att göra det enklare att ansluta enheter till trådlösa nätverk har det visat sig vara sårbart för potentiella attacker. Här följer några av de sårbarheter som har identifierats med WPS:

 • Brute-force attacker: angripare kan försöka gissa WPS-PIN-koden genom att använda brute-force-metoder och därmed få obehörig åtkomst till nätverket.
 • PIN-guessing attacker: eftersom WPS-PIN-koden endast är åtta siffror lång kan den vara sårbar för gissningsattacker.
 • WPS Reaver-metoden: med hjälp av tillgänglig programvara, exempelvis Reaver, är det möjligt att utnyttja sårbarheter i WPS-protokollet för att få obehörig åtkomst till nätverket.

Så inaktiverar du WPS

Om du är orolig för säkerheten i ditt trådlösa nätverk och inte använder WPS kan du inaktivera det genom att följa dessa steg:

 1. Anslut till routerns administrationsgränssnitt genom att skriva in routerns IP-adress i webbläsaren.
 2. Logga in med administratörens användarnamn och lösenord.
 3. Hitta WPS-inställningarna i administrationsgränssnittet.
 4. Inaktivera WPS-funktionen genom att välja “av” eller “inaktiverad”.
 5. Spara ändringarna och starta om routern om det behövs.

Genom att inaktivera WPS eliminerar du de potentiella risker som är förknippade med funktionen och förlitar dig istället på att manuellt ange SSID och lösenord för att ansluta nya enheter till ditt trådlösa nätverk.