Därför bor jultomten på Nordpolen

Jultomten har röda kläder och bor på Nordpolen med sina renar. Där tillverkar han alla klappar som han delar ut till alla snälla barn den 24 december. Men varför bor han just på Nordpolen? Vi har letat fram svaret.

Jultomtens amerikanska namn “Santa Claus” är baserat på det nederländska “Sinterklaas”, som härleds till Sankt Nikolaus som var en biskop på 300-talet. Han var en riktigt snäll kille som helgonförklarades för sin givmildhet. S:t Nikolaus är skyddshelgon för bland andra barn, sjömän och fiskare.

De första bilderna av den tjocka, glada och vitskäggiga jultomten togs fram av tecknaren Thomas Nasts och publicerades i tidningen Harper’s Weekly 1863. Den amerikanska Jultomten populariserades i Coca Cola-reklamen på 1930-talet, med hjälp av bilder från reklamtecknaren Haddon Sundblom. Det var då de röda kläderna med vita ränder tog ordentligt fäste.

Men nu till det här med Nordpolen.

Under 1840-talet och 1850-talet fanns det flera expeditioner till Arktis, som fick världsomspännande uppmärksamhet i media. Arktis var på den tiden ett okänt nytt land som bara de mest modiga vågade sig utmana.

Arktis var en plats där det snöade året runt och blev en bra plats för någon som alltid förknippas med snö och kyla att bo på. Snö hade redan då blivit en universell symbol för julglädje. Det blev helt enkelt logiskt att Jultomten skulle leva med julstämning varje dag året runt och det enda stället man kände till som man trodde hade det var Arktis.

Eftersom Nordpolen var på den tiden lika mycket av en fantasi som Jultomten föll det sig så att Nast använde Nordpolen i sin berättelse om julen och tomten.

Det var först 1909 som en expedition med Robert Peary besökte Nordpolen på riktigt och kunde berätta om den, men då var redan Jultomtens hem förankrat i sagornas värld.

Så svaret är att Jultomten bor på Nordpolen för att tecknaren Thomas Nast tyckte det lät spännande med just Arktis efter att media skrivit så mycket om det år 1863.