Är det verkligen säkert med BankID på nätet?

SponsoredHela denna artikel är reklam från techopedia.com

Idag använder majoriteten av alla svenskar BankID till olika tjänster på nätet. Det kan vara allt från spel till att logga in på respektive myndigheter. Även om det är ett smidigt alternativ har risken för bedrägerier ökat. Till skillnad från vad många tror är det inte bara äldre som drabbas av detta. Så är det verkligen säkert att använda BankID på nätet?

BankID används till flera olika webbplatser på nätet

Idag är inloggning med BankID standard på de flesta webbplatser. Du kan till och med logga in på ett casino utan licens från svenska Spelinspektionen vid vissa tillfällen. Det gäller särskilt spelbolag som har spellicens från Estland eller Malta.

Många använder även BankID när de loggar in på myndigheter som Försäkringskassan eller Skatteverket. Faktum är att det bara är 6 % av Sveriges befolkning som väljer bort digitala tjänster som BankID.

Många tycker BankID har ett oförtjänt dåligt rykte

Den vanligaste typen av bedrägerier gällande BankID är att okända ringer upp och hävdar att de arbetar för en bank eller myndighet. De lurar innehavaren till att signera något som de egentligen inte vill godkänna. Därför är det viktigt att du aldrig uppger din personliga kod för någon annan.

Det betyder alltså att tekniken bakom BankID är förhållandevis säkert och att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom de flesta bedrägerier. BankID gör dessutom alltid uppdateringar för att öka säkerheten. Nu behöver du sällan fylla i ditt personnummer utan kan bara skanna en QR-kod vid inloggning.

Generell mobilsäkerhet är också viktig

Om man vill skydda sig själv på nätet är det inte bara BankD som är viktigt, utan du bör också tänka på generell säkerhet. Det gäller framförallt när du surfar på mobilen eftersom vi tenderar att vara mindre skyddade på mobilen. Många har till exempel inte ett virusprogram på telefonen eller surfplattan. Om din mobil blir hackad är det också viktigt att agera omedelbart så inga känsliga uppgifter hamnar i fel händer.

Logga aldrig in på någon annans uppmaning

Den viktigaste regeln är att du aldrig ska logga in på någon annans uppmaning, även om de ser ut att ringa från ett välkänt nummer. Många använder en teknik där det till exempel ser ut som att de ringer från din banks nummer. Ditt BankID är en personlig värdehandling och ska behandlas som en sådan.

Om du får ett samtal där du känner dig obekväm eller pressad ska du avbryta det så snart som möjligt. Du kan även kolla upp numret som du fick samtalet ifrån och se om det finns någon mer information. Det är också viktigt att komma ihåg att banker och andra myndigheter aldrig ber dig att logga in med BankID över telefon. Det är något som du bara gör på egen hand.

Välj en säker kod

Något som man kanske inte tänker på är vikten av att välja en säker kod till sitt BankID. Tänk på att inte välja något lätt som 1234 eller födelsedagar. Även här gör BankID allt för att förbättra säkerheten och har nu infört godkännande med fingeravtryck.