qr-kod
qr-kod

Så skannar du en QR-kod – och skapar din egen!

QR-koder (Quick Response codes) blir alltmer populära och används för att länka samman den fysiska och digitala världen. Att veta hur man skannar en QR-kod kan vara användbart i en rad olika sammanhang, från att få tillgång till webbplatser och digitalt innehåll till att få information om produkter eller evenemang.

QR-koder har blivit en alltmer integrerad del av den digitala världen och erbjuder enkla och snabba sätt att dela och komma åt information. Genom att använda mobiler, surfplattor eller datorer kan användare enkelt skanna QR-koder med hjälp av inbyggda kamera-appar eller särskilda QR-kodsläsare-appar. Dessutom kan du skapa dina egna QR-koder genom att använda generatorer online.

I denna guide kommer vi att titta närmare på hur du skannar en QR-kod och vilka alternativa metoder som finns tillgängliga. Vi kommer även att gå igenom hur du skapar din egen QR-kod!

QR-kod
QR-kod

Skanna med en mobiltelefon

QR-koder möjliggör snabb och enkel överföring av information, exempelvis webbadresser, kontaktuppgifter och produktinformation. Du kan enkelt skanna en QR-kod med dina enheter och få omedelbar åtkomst till önskad information.

Skanna med den inbyggda kamera-appen

 1. Öppna kameraappen. De flesta moderna mobiltelefoner har inbyggda kamera-appar som stöder skanning av QR-koder.
 2. Rikta kameran mot QR-koden. Håll telefonen stadigt och rikta kameran mot QR-koden. Se till att hela koden är synlig i kameravyn.
 3. Vänta på identifiering. Kamera-appen kommer automatiskt att identifiera QR-koden och visa en förhandsgranskning på skärmen.
 4. Tryck på länken. Om QR-koden innehåller en webbadress, tryck på länken som visas på skärmen för att öppna den i webbläsaren. Om det finns annan information, kommer du att se den direkt på skärmen.

Skanna med en app för QR-kodsläsning

 1. Ladda ner en app för QR-kodsläsning. Det finns flera appar tillgängliga på olika plattformar, såväl iOS som Android.
 2. Installera och öppna appen. Följ instruktionerna och öppna sedan appen när den är klar.
 3. Rikta kameran mot QR-koden. Håll telefonen stadigt och rikta kameran mot QR-koden. Appen kommer att börja skanna automatiskt.
 4. Visa resultatet. Appen kommer att identifiera QR-koden och visa informationen eller länken på skärmen.

Så skannar du med en surfplatta eller dator

Förutom att använda en mobiltelefon så går det alldeles utmärkt att skanna QR-koder med hjälp av en surfplatta eller dator.

 1. Ladda ner en QR-kodsläsare-app för din surfplatta eller dator.
 2. Installera och öppna appen.
 3. Aktivera webbkameran på din enhet.
 4. Rikta webbkameran mot QR-koden och låt appen skanna den.
 5. Resultatet visas på skärmen.
skanna en QR-kod
Skanna en QR-kod

Så skapar du dina egna QR-koder

Du hittar gott om QR-kodsgeneratorer online. Kontrollera att generatorn stöder de funktioner du behöver, som länkar, text, kontaktuppgifter och så vidare. Sedan är det dags att välja innehåll för QR-koden.

Bestäm vilken typ av information eller åtgärd QR-koden ska representera, till exempel en webbadress, text, en e-postadress eller ett wifi-lösenord. Fyll i den nödvändiga informationen beroende på QR-kodens typ: URL-adress, textmeddelande, kontaktuppgifter eller wifi-information.

Vissa QR-kodsgeneratorer tillåter anpassning av utseendet på QR-koden genom att ändra färger, mönster och design. Här är det tycke och smak som avgör vad du väljer. Nu är det dags att generera själva QR-koden. Följ stegen nedan:

 1. Klicka på “Generera” eller liknande för att skapa din QR-kod.
 2. Kontrollera att QR-koden skapades korrekt och att den är läsbar
 3. Ladda ner den genererade QR-koden i önskat format, exempelvis PNG eller JPG.

Vilka fördelar finns med att använda QR-koder?

QR-koder kan användas för att skapa interaktivitet genom att länka till videor eller mobilapplikationer. De kan också användas för att spåra produkter genom unik identifiering i QR-koden.

Företag kan ha nytta av QR-koder för att skapa engagemang och marknadsföra sina produkter eller tjänster genom att skapa kampanjer och erbjudanden. QR-koder kan också användas för att erbjuda exklusiva rabatter, erbjudanden eller ordna tävlingar till de kunder som skannar koderna.

Effektiv informationsdelning, interaktivitet och möjligheter till marknadsföring är alltså några av de fördelar som gjort att de blivit så populära i dagens digitala era.

Säkerhetsaspekter kopplade till QR-koder

Att använda QR-koder kan vara en praktisk och effektiv metod för att dela information och utföra olika typer av transaktioner. Men det finns även säkerhetsfrågor som du bör vara medveten om när du använder QR-koder. Nu ska vi titta närmare på några av de vanligaste säkerhetsfrågorna kopplade till att använda QR-koder.

Skadlig kod: QR-koder kan innehålla skadlig kod som kan infektera en enhet eller ge obehöriga tillgång till känslig information. Det är viktigt att vara försiktig när man skannar QR-koder från okända eller misstänkta källor.

Phishing-attacker: QR-koder kan användas för att lura användare att avslöja personlig information eller logga in på falska webbplatser. Angripare kan skapa QR-koder som leder till bedrägliga webbplatser och försöka stjäla känslig information, som användarnamn, lösenord eller kreditkortsuppgifter. Därför bör du vara försiktig när du skannar QR-koder som begär inloggningsuppgifter eller annan personlig information.

Omdirigering av URL: en QR-kod kan se ut som om den leder till en viss webbadress, men i själva verket kan den omdirigera dig till en annan webbplats. Detta kan användas för att lura dig att besöka skadliga webbplatser eller ladda ner skadlig programvara. Det är viktigt att du är medveten om var QR-koden faktiskt leder innan du skannar den.

Falsk information: QR-koder kan användas för att sprida falsk information eller desinformation. Angripare kan skapa QR-koder som leder till felaktiga eller bedrägliga uppgifter, vilket kan användas för att vilseleda eller sprida skadlig programvara.

Oseriösa QR-kodsgeneratorer: Det finns många webbplatser och appar som tillåter användare att skapa egna QR-koder. Det är viktigt att du är försiktig med vilka QR-kodsgeneratorer du använder, eftersom vissa av dem kan vara osäkra och potentiellt innehålla skadlig kod.

Skydda dig mot säkerhetsproblem

För att skydda dig mot säkerhetsproblem kopplade till QR-koder, finns det antal åtgärder du kan vidta:

 • Var försiktig när du skannar QR-koder från okända källor
 • Undvik att skanna QR-koder som begär inloggningsuppgifter eller personlig information om du inte litar på källan
 • Kontrollera att QR-koden leder till den förväntade webbadressen innan du skannar den
 • Använd en pålitlig QR-kodsläsare eller app för skanning.
 • Håll din enhet och QR-kodsläsaren uppdaterade med de senaste säkerhetspatcharna och programvaruuppdateringar.
 • Var skeptisk till QR-koder som av någon anledning verkar misstänkta