Keymetrics

Nätlegenden Annika Tiger är död

I mitten av 90-talet började jag jobba som projektledare på Dagens Nyheters webbredaktion. Då, i the World Wide Webs barndom, hade ingen ännu hört talas om bredband – vi kopplade upp oss med 28.8, 33 eller om vi hade råd – 56 kbps-modem. Och så gjorde vi hemsidor i textdokument. Och det var här Annika Tiger kom in i bilden.

Jag fick nog prestigejobbet på DN mycket tack vare att jag kunde skriva HTML. Det hade jag lärt mig helt på egen hand – eller ja, med hjälp av Annika Tigers HTML-skola, precis som så många av oss första generationens internetanvändare gjorde.

Annika Tigers pedagogiska HTML-skola fick snabb spridning och hon blev lite av en superkändis – först i nördsammanhang – senare för den breda allmänheten, tack vare sina utförliga och generösa guider om hur man bygger hemsidor på nätet. Hon blev en frontfigur på den svenska internetscenen och var bland annat upphovskvinna till föregångaren till dagens bloggar (vem minns inte sajten ”Dagbok på nätet”).

Annika gjorde tidigt nätet till sin megafon och blev nätaktivist, långt innan begreppet uppfanns. Bland annat drev hon frågor om kvaliteten på IT-undervisningen på yrkeshögskolor och var advokat för kvinnors självklara rätt att hålla på med teknik, samt vistas på och uttrycka sig på nätet. Tack vare sin specialistkunskap blev hon flitigt anlitad i media och kallades ofta superhjälte, förebild, legend. Hon var före sin tid, Annika. Med allt.

”Många mejlade och jag lade mycket obetalt tid att besvara frågor. Det var kul att kunna hjälpa till. Jag visade att det är lätt att göra en hemsida”, säger hon i efterhand.

Annika Tiger och jag träffades så småningom IRL (eller AFK som vi skulle säga idag). Jag jobbade fortfarande på DN och hon var projektledare på Tele2 när vi hamnade i samma föreningsstyrelse. Och så blev vi vänner. Vi gick på sommarbröllop och drack för mycket champagne, filmade oss själva med den första digitalkameran som fanns på marknaden (en Sony Mavica med en 1,4MB floppydisk) och la upp frimärksstora filmer på våra hemsidor, vi åkte skärgårdsbåt, drack öl på Krokodil i Gamla Stan och pratade fördelar med CSS och DHTML, vi hamnade i luven på varandra på mailinglistor som Trafik och PPlist och jämförde modem på Expert på Hötorget (eller var det kanske på OnOff?) efter jobbet. Annika var lika generös med sig själv privat som hon var på nätet. Hon satte en ära i att svara på alla mejl hon fick från allmänheten och hon sparade allt hon någonsin publicerat så att andra skulle hitta svar på sina frågor om webbutveckling.

Jag kan inte låta bli att tänka att hon faktiskt är den enskilt mest betydelsefulla personen för oss som valde internet som yrkeskarriär. För mig var hon i alla fall det. Annika är för alltid inskriven i svensk internethistoria och hon är väldigt saknad. Bilden till den här artikeln är tagen från Annikas Facebooksida när hon var i öknen förra året. Jag tror hon skulle gillat att jag delar den.

Annika Tiger blev 62 år.

</HTML>

/dev/null

Vila i frid.

 

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
3 tips för att starta en webbshop