Problem med Ethernet
Problem med Ethernet

Så fixar du problemet att “ethernet saknar giltig IP-konfiguration”

Har du någon gång varit med om problemet att “ethernet 2 saknar giltig IP-konfiguration?” Det är tyvärr ett relativt vanligt problem och det ställer ofta till det för användaren. Men som tur är finns det goda chanser att du kan åtgärda det på egen hand. Följ vår guide nedan för att fixa problemet!

Varför uppstår problemet med att ethernet saknar giltig IP-konfiguration?

Det finns flera anledningar till att detta problem kan uppstå, vilket också gör att det finns olika typer av åtgärder som du kan behöva vidta. I det här inlägget går vi igenom de vanligaste.

Vad innebär felet “Ethernet saknar giltig IP-konfiguration win 10”?

Det här felet innebär att Windows inte kan ta emot IP-adressen från DHCP. Det vill säga den IP-adress som gör att du kan kommunicera med omvärlden. Det här kan leda till en hel del problem om andra enheter inte kan hitta dig.

Anledningarna till att det här problemet uppstår varierar. Det kan röra sig om att dina drivrutiner inte är uppdaterade, att du har felaktiga konfigurationer eller en kombination av olika faktorer.

Men ingen anledning till oro. Det är inga större problem att lösa felet, om du vet vad du ska göra.

Problem med Ethernet
Problem med Ethernet

Så löser du problemet med att “Ethernet saknar giltig IP-konfiguration win 10”

Beroende på den underliggande orsaken så finns det ett antal olika åtgärder du kan vidta för att lösa problemet. Här listar vi några exempel på åtgärder som kan fixa felet:

1. Starta om din router

Att starta om en router är relativt enkelt och kan vara ett sätt att lösa problemet med att “Ethernet saknar giltig IP-konfiguration”. Här följer en beskrivning av hur du kan starta om din router:

 1. Hitta strömkällan: lokalisera nätkabeln som är ansluten till din router. Den är vanligtvis ansluten till ett eluttag eller en strömbrytare.
 2. Stäng av strömmen: dra ut nätkabeln från eluttaget eller slå av strömbrytaren för att stänga av strömmen till routern. Ibland har routern en separat strömbrytare på själva enheten som du kan använda.
 3. Vänta i några sekunder: låt routern vara avstängd i cirka 10-15 sekunder. Detta ger tillräcklig tid för att tömma eventuella kvarvarande laddningar och återställa routern till dess ursprungliga tillstånd.
 4. Slå på strömmen: anslut nätkabeln till eluttaget igen eller slå på strömbrytaren för att starta routern. Kontrollera att strömmen är på genom att se om lysdioder eller indikatorlampor på routern tänds.
 5. Vänta på att routern startar om: det kan ta några minuter för routern att starta om och etablera en anslutning till internet. Under tiden kan du se att lysdioder eller indikatorlampor blinkar eller ändrar färg. Vänta tills dessa stabiliseras.
 6. Testa anslutningen: när routern har startat om kan du ansluta till ditt trådlösa nätverk eller ansluta en enhet med en Ethernet-kabel för att kontrollera om anslutningen fungerar som den ska.

2. Återställ nätverksadaptern

En annan metod som kan lösa problemet är att återställa nätverksadaptern. Även den här metoden är väldigt enkel. Följ bara nedanstående steg för att återställa nätverksadaptern:

 1. Öppna “Kontrollpanelen” genom att söka efter det i Windows-sökningen eller genom att högerklicka på “Start”-knappen och välja “Kontrollpanelen”.
 2. Välj “Nätverk och internet” (eller “Nätverk och delningscenter” beroende på vilken version av Windows du använder).
 3. I “Nätverk och delningscenter” klickar du på “Ändra nätverksinställningar”.
 4. I det nya fönstret klickar du på “Ändra adapterinställningar” i vänstermenyn. Detta visar en lista över nätverksanslutningar på din dator.
 5. Här ser du en lista över nätverksanslutningar på din dator. Högerklicka på den nätverksadapter som du vill återställa och välj “Inaktivera” från rullgardinsmenyn. Bekräfta eventuella dialogrutor som dyker upp.
 6. Efter att nätverksadaptern har inaktiverats, högerklicka på den igen och välj “Aktivera”. Detta kommer att återaktivera nätverksadaptern.
 7. Du kan också prova att högerklicka på nätverksadaptern och välja “Starta om” för att återställa den.
 8. När nätverksadaptern har återställts kan du stänga alla öppna fönster och kontrollera om problemet har lösts genom att försöka ansluta till ditt nätverk igen.

3. Konfigurera dina nätverksinställningar

Som standard tilldelas din enhet en IP-adress per automatik, men det händer att saker går snett under den här processen. Därför kan det vara en god idé att titta närmare så att allt står rätt till. Följ stegen nedan:

 1. Gå till Kontrollpanelen > Nätverk och Internet > Nätverks- och delningscenter > Ändra inställningar för nätverkskort.
 2. Högerklicka sedan på Ethernet och välj Egenskaper.
 3. Dubbelklicka så på Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4).
 4. Klicka på “Erhåll en IP-adress automatiskt”
 5. Klicka på “Erhåll adress till DNS-servern automatiskt.”

Om du inte får det att fungera kan du testa att istället ändra inställningarna manuellt. Här följer ett exempel där vi använder Googles DNS-server:

IP adress: 192.168.1.15

Subnätmask: 255.255.255.0

Standardgateway: 192.168.1.1

Föredragen DNS-server: 8.8.8.8*

Alternativ DNS-server: 8.8.4.4 adress

4. Rensa nätverkscachen

Att rensa nätverkscachen är en möjlig lösning på det här problemet. För att göra det följer du helt enkelt stegen nedan:

 1. Öppna Kommandotolken genom att trycka på Windows-tangenten + R, skriva “cmd” och trycka på Enter.
 2. I Kommandotolken skriver du “ipconfig /flushdns” och trycker på Enter för att rensa DNS-cachen.
 3. Sedan skriver du “arp -d *” och trycker på Enter för att rensa ARP-cachen.
 4. Avsluta genom att skriva “nbtstat -R” och trycka på Enter för att rensa NetBIOS-cachen.
 5. Stäng Kommandotolken.
Ethernet saknar giltig IP-konfiguration
Ethernet saknar giltig IP-konfiguration

5. Felsök Windows

Windows kan hitta felet på egen hand genom att du använder den inbyggda felsökaren för att försöka lokalisera problemet. Följ stegen nedan:

 1. Gå till Inställningar > Nätverk och Internet > Status.
 2. Klicka på “Ändra nätverkskortsalternativ” under “Avancerade nätverksinställningar”.
 3. Högerklicka på adaptern och välj Diagnostisera.

6. Uppdatera drivrutinen för Ethernet-nätverkskort

Ett annat effektivt alternativ är att uppdatera drivrutinen för nätverkskortet. Detta är enkelt att genomföra, och allt du behöver göra är att följa nedanstående steg:

 1. Högerklicka på “Start”-knappen och välj “Enhetshanteraren” i menyn.
 2. I Enhetshanteraren letar du upp kategorin “Nätverkskort” och expanderar den.
 3. Hitta Ethernet-nätverkskortet i listan och högerklicka på det.
 4. Välj “Uppdatera drivrutin” eller “Uppdatera programvara” i rullgardinsmenyn.
 5. Välj “Automatiskt söka efter uppdaterad drivrutin” och låt Windows söka efter och installera den senaste drivrutinen från internet.
 6. Om Windows inte hittar någon uppdatering kan du besöka tillverkarens webbplats för Ethernet-nätverkskortet och ladda ner den senaste drivrutinen därifrån.
 7. Installera den nedladdade drivrutinen och följ instruktionerna som tillhandahålls av tillverkaren.
 8. Starta om datorn för att slutföra drivrutinsuppdateringen.

Om du har testat samtliga ovanstående förslag har du med största sannolikhet löst problemet. Om så inte skulle vara fallet rekommenderar vi att du hör av dig till din internetleverantör.