Nu kan barn under 13 år skaffa egna Google-konton – rena guldgruvan för sökjätten

Snart kan alla föräldrar ha stenkoll på vad barnen gör på Google. Det är lanseringen av nya Family Link som ska se till att barn under 13 kan ha egna Google-konton som är bevakade av deras föräldrar. För sökjätten är det här en helt ny guldgruva av data som kan användas för att skapa nya tjänster.

Konto som är länkat till föräldrarna

Family Link är ny tjänst från Google som gör det möjligt för barn under 13 år att få tillgång till egna Google-konton i Android. Barnets konto är länkat till föräldrarna via en app som har koll på vad som sker.

“När ditt barn börjar använda sin första Android-enhet kan du skapa ett Google-konto åt honom eller henne. Kontot liknar ditt eget och med appen Family Link från Google kan du skapa användningsregler för digitala enheter utifrån vad som fungerar för din familj: du kan styra vilka appar barnet får använda, hålla ett öga på skärmtiden och ställa in en stopptid på barnets enhet,” skriver Google.

Även yngre barn vill eller behöver tillgång till epost, App Store och sök i sina mobiler eller plattor, anser Google. Men Google förstår samtidigt att föräldrarna vill ha koll så därför lanserar man tjänsten Family Link.

Appen som föräldrarna installerar gör det möjligt för dem sätta regler för vad barnen kan göra i sina mobiler.

Guldgruva för sökjätten

För Google är det här en guldgruva. Om de får alla barn under 13 år att registrera egna konton så kan de inte bara öka sin användarbas med miljontals användare utan de får också superkoll på vad barn gör på internet. Tänk dig vilken spännande data de kan samla in och sedan använda för att utveckla nya tjänster, riktade mot barn, som du vet påverkar föräldrarna etc.

Slugt eller snällt? Vad tycker du?

Här kan du läsa hur det går till.