Nya bildformatet HEIC ersätter JPEG i din iPhone efter att du uppgraderar

Om du använder en iPhone för att ta exempelvis produktbilder som sedan laddas upp till din dator kommer du att upptäcka att de inte längre heter JPEG utan HEIC, efter att du uppgraderat till iOS11. För användare av Windows 10 kan det här innebära strul.

Det är nämligen så att Apple satsar på ett nytt bildformat som heter High Efficiency Image File Format (HEIC) och som ersätter JPEG som standard i iPhone. Formatet kommer från utvecklarna som tog fram MPEG (du vet för ljud och video). Det nya bildformatet sägs behålla kvalitén men ta avsevärt mindre plats.

Om du lever i en Apple-värld kommer du inte att uppleva några störningar förutom att du måste lära dig säga HEIC. Undrar hur man säger det enklast. H…EIC, eller HEI…C? Vad tycker du låter bäst?

Om du exempelvis automatiskt lagrar dina bilder i molnet på Google Foto, Dropbox, OneDrive eller Google Drive kommer allt vara okej. Google och Dropbox har nämligen redan anpassat sig till det nya formatet. Men om du använder Windows 10 och vill se och jobba med dina bilder där kan det bli strul i det medföljande bildprogrammet. Microsoft har nämligen inte hunnit med att uppgradera till det nya formatet HEIC. Om du vill titta på dina bilder i Windows 10 behöver du konvertera tillbaka dem till JPEG.

Kolla att alla dina bildprogram har stöd för HEIC så slipper du ödsla tid med att hitta en lösning. Om du ändå kör fast kan du använda nedan länk.

Här finns en konverterare online som gör om nya HEIC till gamla JPEG.