Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

Nya bildformatet HEIC ersätter JPEG i din iPhone efter att du uppgraderar

Om du använder en iPhone för att ta exempelvis produktbilder som sedan laddas upp till din dator kommer du att upptäcka att de inte längre heter JPEG utan HEIC, efter att du uppgraderat till iOS11. För användare av Windows 10 kan det här innebära strul.

Det är nämligen så att Apple satsar på ett nytt bildformat som heter High Efficiency Image File Format (HEIC) och som ersätter JPEG som standard i iPhone. Formatet kommer från utvecklarna som tog fram MPEG (du vet för ljud och video). Det nya bildformatet sägs behålla kvalitén men ta avsevärt mindre plats.

Om du lever i en Apple-värld kommer du inte att uppleva några störningar förutom att du måste lära dig säga HEIC. Undrar hur man säger det enklast. H…EIC, eller HEI…C? Vad tycker du låter bäst?

Om du exempelvis automatiskt lagrar dina bilder i molnet på Google Foto, Dropbox, OneDrive eller Google Drive kommer allt vara okej. Google och Dropbox har nämligen redan anpassat sig till det nya formatet. Men om du använder Windows 10 och vill se och jobba med dina bilder där kan det bli strul i det medföljande bildprogrammet. Microsoft har nämligen inte hunnit med att uppgradera till det nya formatet HEIC. Om du vill titta på dina bilder i Windows 10 behöver du konvertera tillbaka dem till JPEG.

Kolla att alla dina bildprogram har stöd för HEIC så slipper du ödsla tid med att hitta en lösning. Om du ändå kör fast kan du använda nedan länk.

Här finns en konverterare online som gör om nya HEIC till gamla JPEG.

Mikael Karlsson

Redaktör & Digitalspecialist

Dagensanalys.se

Analys, Digitala Medier och Marknadsföring är tre områden som jag brinner för. Här på Dagensanalys.se kan jag förena dem till insikter som jag publicerar. Tveka inte att dela dina egna insikter med mig genom att skriva till vår redaktion.

2 Kommentarer

Tyvärr är många företag omedveten om denna ändring.Jag har fått en leverensskada på en produkt och leverentören vill gärna ha bild bevis…..Sorry.det går inte! Crazy!

Mvh

PaulT

Svara
Mikael Karlsson

Jag har suttit på landet och skrivit i mer än 20 år och minns mycket bra hur knepigt det var före Google. Hur mycket tid som gick åt till att åka eller ringa runt och leta källor och kolla sakuppgifter. Idag googlar jag 3-4 gånger i timmen.

Därför uppskattar jag Google mer än den som har kontor vid Stureplan.

”Ingen har slutat läsa heller”. Jag förstår, du menar ”Ingen av mina vänner”.

Olle F.

Svara

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>