Instagram
Instagram

Instagram är en app för Android eller Iphone som går ut på att dela bilder samt videoklipp. Instagram är en oerhört populär sociala medier-app, som strax efter Facebook är mest använd i världen. För att använda Instagram behöver du ladda hem appen och registrera ett konto. Sedan är det enkelt att dela bilder och filmer med dina följare.

Du väljer själv om du vill kontrollera vilka som följer dig eller om ditt konto ska vara helt öppet. Men även om du väljer att det ska vara öppet kan du alltid välja att blockera enstaka följare.

I ditt eget flöde ser du (förutom dina egna bilder och filmer) inlägg från de du följer. Det kan vara dina vänner men även kändisar, företag och organisationer. Förutom att se på bilderna och videoklippen kan du kommentera dem och klicka “gilla”.

Instagram
Instagram

Händelser och hashtags – vanliga Instagram-begrepp

Nu ska vi gå igenom ett par vanliga begrepp som är bra att känna till innan du ger dig in i Instagram-världen:

  • Händelse: en händelse (eller “story” på engelska) är en funktion som låter dig lägga upp bilder eller filmer som försvinner efter 24 timmar. En liknande funktion finns i Snapchat.
  • Hashtag (#): hashtags är ett sätt att “tagga” bilderna så att de blir sökbara. Tar du exempelvis en bild på ditt nybyggda hus, så kan du tagga bilden med hashtags som #nybyggt #nytthus eller liknande, så kommer dina bilder synas för de som söker på dessa hashtags.

Trygghet och säkerhet på Instagram

Alla sociala medier kan missbrukas och användas för att sprida otrevliga budskap eller försöka lura människor. Instagram är inget undantag. Ibland handlar det om delning av bilder utan tillstånd eller med opassande motiv, men det kan också röra sig om ren mobbning. Instagram har regler för vad som är tillåtet och inte, samt funktioner som hittar och censurerar sådant som inte håller sig inom reglerna.

Dessutom är det möjligt att blockera följare eller sluta följa personer vars inlägg man inte vill se i sitt flöde. Åldersgränsen för att skapa ett konto på Instagram är 13 år. Så skapa inget konto åt ditt barn om hon eller han är under 13 år. Om Instagram får veta att en person inte har rätt ålder kommer kontot att stängas ner.

Som förälder är det viktigt att engagera sig i barnens närvaro på nätet och att ha en dialog med barnen om var de befinner sig, vad de gör och vilka risker som finns. Uppmuntra gärna barnen att berätta om de märker något som verkar konstigt eller olustigt.

Instagram-appen
Instagram-appen

Möjligheter med Instagram

Instagram innebär mycket glädje och inspiration för människor i deras vardag. Här kan du följa likasinnade och upptäcka nya saker inom de områden som intresserar dig. Dessutom kan Instagram vara ett utmärkt sätt att följa nära och kära och vad de gör i vardagen. Är du intresserad av foto så kan Instagram vara ett perfekt sätt att upptäcka andra fotografer och att lära dig mer om hur du tar bra bilder.