USA vill att du uppger dina konton på sociala medier innan du åker in i landet

Vissa av oss tycker det är tillräckligt irriterande att åka in i USA med deras långa köer till passkontrollen, krav på fingeravtryck och misstänkta blickar. Nu vill de även samla in alla dina konton på sociala medier.

US Customs and Border Protection har nyligen lämnat in ett förslag om att utöka databasen med uppgifter om alla in- och utresande till USA. De nya uppgifterna är konton på sociala medier som ditt Twitter-konto, Facebook-konto, Snapchat-namn och mer.

Både på nätet och i dokument ska det läggas till “please enter information associated with your online presence,” följt av öppna textfält för olika plattformar och namn.

Även om uppgifterna inte blir obligatoriska öppnar det för möjligheten att en dag vara det.

“Collecting social media data will enhance the existing investigative process and provide DHS greater clarity and visibility to possible nefarious activity and connections,” står det i inlagan till amerikanska regeringen.

Invandrarverket och underrättelsetjänsten har fått kritik efter massakern i San Bernardino. Innan mördaren gick till attack publicerade han information på Facebook.

Att USA vill samla in våra konton på sociala medier visar hur stark kraft medierna har fått. Kontrollbehovet är idag större än den tekniska möjligheten så den bästa chansen USA har är att kräva in det av resenärer. Tillsammans med ditt foto, fingeravtryck och passuppgifter kommer informationen om dina konton på sociala medier skapa en ännu tydligare bild av dig som person.