Tekniker som kommer att prägla 2017

Året 2017 står för dörren, och med det även ett antal spännande överraskningar och nyheter inom teknikområdet. Men vilka är det som kommer sätta prägel på vårt liv mest? Vad kommer vi skriva om i årskrönikan om ett år?

VR – detta är såklart omöjligt att inte ta upp. Under 2016 så har mängden headsets i alla möjliga prisklasser poppat upp på marknaden, samtidigt som Facebooks grundare Zuckerberg drömmer om det perfekta VR-hemmet. VR-headset blev också årets julklapp. Under nästa år så kommer vi se hur teknologin kommer gå från spännande pryl till praktiskt verktyg i takt med att fler får tillgång till VR, skriver Lance Ulanoff i Mashable.

Förstärkt verklighet (AR) – nästa år kommer vi också se hur våra mobiltelefoner i allt större utsträckning kommer användas för allehanda AR-baserade lösningar, mycket mer användbara än sommarens Pokemon Go. Redan nu finns det AR-headsets, som kan göra vår omvärld lite roligare utan kravet på att man måste hålla en mobil i handen hela tiden. Förutom spel så kan denna teknologi användas inom arbete (som planeringsverktyg) och marknadsföring/försäljning (testa soffan i ditt eget vardagsrum innan du handlar!).

Läs mer: VR och AI spås bli en stor del av framtidens kundupplevelse

Skärm-teknologi – 2017 så spår Ulanoff att vi kommer se en del hända på skärmfronten, främst då när det kommer till såkallade OLED-skärmar för våra mobiltelefoner. Dessa förbrukar mindre batterikraft och är tunnare, och har bättre upplösning. Samma sak med UHD-tekniken, som finns redan sedan 2015.

AI – ja, ni som följer vår rapportering har säkert inte missat detta. Maskininlärning har varit något av 2016 års nya heta trend, och kommer bli så ännu mer under nästa år. Våra sociala medier och mjukvaran i en massa vardagsprodukter kommer alla, på ett eller annat sätt få en släng av AI. Inte nog med det så kommer den bara bli smartare, också. Läskigt eller ballt?

Människa kommer möta maskin – under 2017 så spår Ulanoff ett genombrott för den maskinellt förbättrade människan – exoskelett och riktigt häftiga proteser, till exempel. Kan det bli häftigare? Hoppas bara inte att man behöver internetuppkoppling för att allt detta ska funka…

Batterier – ja, det låter kanske inte så spännande men tänk så häftigt, men efter årets Samsung-skandaler så kan vi mycket väl få se mer arbete på säkerhet och uthållighet. Det finns redan nu tester kring nya laddningsmetoder och litium-batterier.

Nya säkerhetslösningar – i takt med att vi kopplar upp allt mer av våra vardagsprylar så måste vi bättra på säkerheten. Biometriska lösningar (som fingeravtryckslåsen på våra mobiler) kommer att användas allt mer, tillsammans med sådant som röst- eller ögonigenkänning och liknande. Man kommer samtidigt att arbeta ännu mer på krypteringsteknologi, tror Ulanoff.

Självgående bilar och supersnabb tunnelbana – vi har skrivit en massa om de kommande självgående bilarna, med mjukvara från Apple eller Google. I täten av denna utveckling så finns Elon Musks Tesla-bilar – och på tal om Musk, så kan det hända att denna superentreprenör hinner testa det supersnabba transportsystemet Hyperloop One.

Datainsamlande och faktakoll – slutet av 2016 såg en stor debatt kring sanning och lögn på nätet, utöver den ännu äldre debatten kring datainsamlande. Denna debatt, och sökandet på tekniska lösningar lär fortsätta även under 2017.

Live-streaming – Facebook, Twitter och Snapchat vill att vi ska sända live från våra mobiler; och de lär få sin vilja igenom. Vi kommer få ännu mer produkter i stil med Snapchat Spectacles, som kan streama live utan att synas för mycket. Kommer vi därmed få en större debatt kring privatliv och integritet?

“Smarta” kläder – den smarta klockan har kanske inte helt lyft under 2016, men i takt med att priset sjunker så kan det bli en ännu populärare produkt under nästa år. Vi kan också få se sådant som smarta skor, underkläder och andra intelligenta kläder.