bästa webbhotellet

Bästa webbhotellet – vi har jämfört de 4 största

Om du är ute efter det bästa webbhotellet så har du kommit helt rätt! I den här guiden så går vi igenom olika webbhotell, vad de erbjuder och deras priser. Vi går även igenom vad man ska tänka på när man väljer webbhotell och utifrån dina behov så kan det skilja sig åt vilket som är det bästa webbhotellet. 

Bästa webbhotell

Bästa webbhotell 2024 

Nedan så listar vi de bästa webbhotellen i Sverige:

  • HostUp – Sveriges snabbaste webbhotell med LiteSpeed server för att maximera hastigheten och prestandan på din hemsida. Svarstider på under 200 ms. HostUp har sina servrar i Sverige och erbjuder massor av ram-minne, tillåter dig att ha obegränsat med webbsajter och är dessutom väldigt billigt.
  • Oderland – Kända för sina mycket snabba servrar (med svarstider på 200 ms) och utmärkt support. Detta webbhotell erbjuder premiumfunktioner och är väldigt snabbt men är dock lite dyrare.
  • Inleed – Inleed är ett webbhotell som erbjuder mycket snabb hosting och man har möjligheten att använda sig av LiteSpeed cache. Inleed är ett väldigt prisvärt webbhotell men kan dock vara något komplicerat och rekommenderas inte för nybörjare.
  • Miss Hosting – Miss Hosting är en bra lösning för dig som söker ett prisvärt och enkelt webbhotell i Sverige. Med ett brett utbud av tjänster som sträcker sig från grundläggande webbhotell till avancerad SEO-hosting och VPS-lösningar, kan de möta behoven hos både nybörjare och företag.
  • EgenSajt – EgenSajt är ett svenskt webbhotell som erbjuder prisvärda och användarvänliga lösningar, särskilt anpassade för små företag och privatpersoner. Med stark svensk support och enkel installation är det ett bra val för dig som vill komma igång snabbt med en webbplats utan krångel.

Inleed – Billigt men avancerat 

Inleed webbhotell

Inleed är ett prisvärt webbhotell med olika typer av paket, en bra kundtjänst och ett mycket snabbt webbhotell i och med att man har möjlighet att använda LiteSpeed webbserver. Inleed har sina servrar i Sverige närmare bestämt i ett datacenter i Dalarna. När man använder Inleed som webhotell har man även möjligheten att köpa en dedikerad server och VPS. Det negativa med Inleed är att deras adminpanel är ganska komplicerad så Inleed kanske inte är det optimala valet för en nybörjare. Däremot så kan man säga att Inleed komplicerat sin avancerade adminpanel med en förstklassig support. 

Inleed erbjuder en förstklassig prestanda och hastighet och erbjuder många tilläggstjänster som VPN, snapback och mycket annat. Nedan följer de olika prisklasserna som erbjuds hos Inleed: 

Baspaket 

Det finns tre olika baspaket att välja på hos Inleed: 

  • Standard – Standardpaketet är det billigaste paketen hos Inleed och kostar endast 19 kr i månaden.
  • Special – Specialpaketet är mellanpaketet av baspaketen och kostar 29 kr i månaden. 
  • Återförsäljare – Återförsäljarpaketet är det dyraste av baspaketen och kostar 99 kr månaden. 

Alla baspaketen använder sig av Apache/Nginx webbserver och har 1-4 GB i ram-minne. I baspaketen hos Inleed så ingår ingen servercache. Alla paketen erbjuder obegränsat med webbplatser.

Primepaket 

Primepaketen dyrare än baspaketen men levererar maximal prestanda och hastighet: 

  • Prime #1 – Prime #1 är det billigaste av primepaketen och kostar 99 kr i månaden. 
  • Prime #2 – Prime #2 är mellanpaketet och kostar 149 kr. 
  • Prime #3 – Prime #3 är det dyraste av primepaketen och kostar 199 kr i månaden. 

När man använder sig av Inleeds primepaket som webbhotell så har man tillgång till Litespeed webbserver, servercache och 8-32 GB i ram-minne. Alla paketen erbjuder obegränsat med webbplatser.

Oderland 

Oderland är ett premium svenskt webbhotell som riktar sig till både privatpersoner och företag som söker hög prestanda, tillförlitlighet och omfattande support. Företaget är känt för sina moderna tekniska lösningar, snabba servrar och hög säkerhet. När man använder Oderland som webbhotell så har man alltid tillgång till deras support som är kända för att vara mycket kunniga och hjälpsamma.

 Oderland är ett populärt val bland svenska användare som vill ha mer än ett standardwebbhotell. Oderland har en upptid på 99,99%, vilket är mycket imponerande. Oderland är också kända för att erbjuda miljövänlig el i samtliga paket. Nedan följer priserna för de olika paketen hos Oderlands webbhotellstjänst: 

  • Standard – Standardpaketet hos Oderland kostar 185 kr i månaden om man betalar för ett helt år, annars 199 kr om man betalar månadsvis och här ingår 1-klick WordPress installation, ram-minne på 3 GB till 64 GB och en input/output på 50 MB/s.
  • Premium – Premiumpaketet kostar 369 kr i månaden om man betalar årsvis och 409 kr i månaden om man betalar månadsvis. I premiumpaketet ingår en input/output på 250 MB/s och ett totalt ram-minne på 5 GB upp till 64 GB.
  • Deluxe – Deluxepaketet är Oderlands mest avancerade paket och kostar 719 kr i månaden om man betalar årsvis eller 799 kr i månaden om man betalar månadsvis. I deluxepaketet har man tillgång till en maximal input/output på 350 MB/s och ett totalt ram-minne på 8 GB upp till 64 GB. Deluxepaketet är det paket som erbjuder bäst prestanda och hastighet. 

Miss Hosting

Miss Hosting är ett prisvärt och användarvänligt webbhotell som erbjuder en mängd tjänster för privatpersoner, bloggare och företag. Företaget är en del av den globala hostinggruppen Miss Group och är känt för sina konkurrenskraftiga priser och breda tjänsteutbud. Miss Hosting har servrar i Stockholm och är känt för att det är så enkelt att komma igång och Miss Hosting är ett utmärkt alternativ för nybörjare. Miss Hosting erbjuder många olika tjänster som site builders, SEO och annat som kan underlätta för den som vill bygga sin egna hemsida. Nedan följer de olika paketen som finns hos Miss Hosting: 

  • Mini – Miss Hostings minipaket kostar endast 10 kr i månaden och är perfekt för någon som precis kommit igång med en liten hemsida eller blogg. 
  • Small – Miss Hostings näst minsta paket är också ett bra alternativ för lite mindre hemsidor och nybörjare, Smallpaketet kostar 109 kr i månaden och i det här paketet ingår fler funktioner och mer minne än i minipaketet. Med detta paket så kan man ha en hemsida.
  • Medium – Mediumpaketet är Miss Hostings mellanpaket och passar den som vill ha en större hemsida med mer trafik. Mediumpaketet tillåter dig att ha fem olika hemsidor. Mediumpaketet kostar 169 kr i månaden.
  • Large – Largepaketet tillåter dig att ha obegränsat antal hemsidor, Litespeed server och gratis .se domän. Det stora paketet kostar 309 kr i månaden. I det här paketet ingår även Miss Hosting VPN.
  • Extra Large – Extra Large är Miss Hostings största paket och perfekt för den som har flera hemsidor med många besökare i Extra Large-paketet ingår allt som ingår i Largepaketet och dessutom ingår Office 365-licenser. 

EgenSajt

egensajt webbhotell

EgenSajt är ett prisvärt och användarvänligt webbhotell för svenska användare som vill ha en enkel och pålitlig lösning för sina hemsidor. Med svensk support och lättanvända verktyg är det ett utmärkt alternativ för mindre projekt och nybörjare. För mer avancerade användare eller stora webbplatser kan dock ett kraftfullare alternativ behövas. Egensajt har funnits sedan 2007 och företaget har sina servrar i Sverige, egen sajt erbjuder endast en typ av paket för webbhotell och man får helt enkelt sätta ihop paketet själv, man får välja hur många domäner man ska ha, hur mycket trafik och hur många e-postadresser bland annat och baserat på vad man själv väljer så bestäms priset. 

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är en tjänst som tillhandahåller lagringsutrymme och tekniska resurser för att göra en webbplats tillgänglig på internet. Webbhotell är i princip datorservrar som är speciellt konfigurerade för att lagra webbplatsfiler (HTML, bilder, videor, etc.) och låta användare från hela världen komma åt dem via en webbläsare. För att ha en hemsida så måste man ha ett webbhotell. Via webbhotellets server får en hemsida tillgång till internet dygnet runt och kan på så sätt vara live dygnet runt när olika besökare vill besöka hemsidan. 

Hur skaffar man ett webbhotell?

Att skaffa ett webbhotell är en relativ enkel process, och det gäller bara att jämföra webbhotell och bestämma sig för vilket webbhotell som passar ens behov prestandamässigt, funktionsmässigt och prismässigt. För att skaffa ett webbhotell så kan man följa dessa enkla steg: 

  1. Välj ett webbhotell – Välj ut ett webbhotell som passar dig och din verksamhet bäst.
  2. Registrera ett konto – Innan man börjar använda ett webbhotell så måste man registrera ett konto på webbhotellets hemsida. Man får fylla i personuppgifter och eventuella företagsuppgifter om man registrerar ett företagskonto. Hos en del webbhotell kan man registrera sig med personnummer/organisationsnummer och bankID.
  3. Välj paket – När du har registrerat ett konto hos webbhotellet så är det dags att välja vilket paket du vill ha. De flesta webbhotell erbjuder olika paket i olika prisklasser där man kan välja vilket paket som passar ens behov bäst. 

Saker att tänka på när man väljer bästa webbhotell

Det finns en rad olika faktorer man ska ha i åtanke när man letar efter det bästa webbhotellet för sin verksamhet eller blogg, nedan följer en guide över faktorer som man ska i åtanke innan man bestämmer sig för ett webbhotell: 

Behoven för din hemsida

  • Typ av webbplats: Är det en blogg, en företagshemsida, en e-handel eller något annat?
  • Storlek och trafik: Hur mycket lagringsutrymme och bandbredd behöver du? Större webbplatser eller webbplatser med hög trafik kräver mer resurser.
  • Tekniska krav: Behöver din webbplats stöd för t.ex. PHP, MySQL, eller ett specifikt CMS som WordPress?

Prestanda och hastighet

  • Serverns hastighet: Kontrollera att webbhotellet erbjuder snabba servrar (t.ex. SSD-lagring och optimerade databaser).
  • Upptidsgaranti: De flesta seriösa webbhotell erbjuder upptider på minst 99,9 %. Kontrollera detta eftersom det påverkar hur ofta din webbplats är tillgänglig.

Pris och kontraktsvillkor

  • Startkostnad och löpande avgifter: Många webbhotell erbjuder låga priser för första året, men kolla vad det kostar vid förnyelse.
  • Månads- eller årsbetalning: Välj en betalningsplan som passar din budget. Vissa webbhotell kräver betalning för flera år i förskott.
  • Dolda avgifter: Se upp för extra kostnader för saker som SSL-certifikat, säkerhetskopiering eller domänförnyelse.

Lagringsutrymme och bandbredd

  • Hur mycket utrymme behöver du? Små hemsidor kräver oftast inte mycket utrymme, men stora projekt, e-handel eller mediastarka webbplatser behöver mer.
  • Bandbredd: Om du förväntar dig mycket trafik, välj ett paket med hög bandbredd eller obegränsade resurser.

Säkerhet

  • Gratis SSL-certifikat: SSL (https://) är ett måste för säker dataöverföring och förbättrar din webbplats trovärdighet.
  • Säkerhetskopiering: Kontrollera om webbhotellet erbjuder regelbundna säkerhetskopieringar, och hur enkelt det är att återställa data vid problem.
  • Skydd mot hot: Kolla om de erbjuder skydd mot DDoS-attacker, brandväggar och skanning av skadlig programvara.

Kundsupport

  • Tillgänglighet: Finns support dygnet runt via chatt, telefon eller e-post?
  • Språk: Om du föredrar att kommunicera på svenska, kontrollera att supporten erbjuder detta.
  • Supportkvalitet: Läs recensioner för att se hur hjälpsamma och snabba deras support är.

Enkelhet och användarvänlighet

  • Kontrollpanel: Är det lätt att använda gränssnittet? Vanliga alternativ är cPanel eller en egenutvecklad kontrollpanel.
  • 1-klicksinstallation: Gör det enkelt att installera WordPress eller andra CMS.
  • Sitebuilder: Om du inte har erfarenhet av kodning kan en hemsidebyggare vara ett bra verktyg.

Domänhantering

  • Ingår domänen i priset? Många webbhotell erbjuder en gratis domänregistrering första året.
  • Vidarekoppling och DNS-hantering: Kontrollera att du enkelt kan konfigurera domäninställningar.

Skalbarhet

  • Växande behov: Om din webbplats växer, kan du uppgradera till ett kraftfullare paket (t.ex. VPS eller dedikerad server)?
  • Flexibilitet: Kontrollera om det är enkelt att migrera till ett annat paket eller tjänst.

Recensioner och rykte

  • Läs kundrecensioner: Kolla vad andra användare säger om webbhotellets prestanda, support och pålitlighet.
  • Rekommendationer: Webbhotell som rekommenderas av etablerade utvecklare eller företag kan vara mer pålitliga.

Specialiserade funktioner

  • E-handel: Behöver du stöd för e-handelslösningar, som WooCommerce eller Magento?
  • SEO-hosting: Om sökmotoroptimering är viktigt för dig, välj ett webbhotell som är optimerat för detta.
  • Utvecklarfunktioner: För avancerade användare kan funktioner som SSH-åtkomst och Git-stöd vara viktiga.

Rekommendationer för olika webbhotell utifrån behov 

Budget och nybörjare:

  • Miss Hosting, One.com, eller EgenSajt.

För småföretag och e-handel:

  • Loopia, Inleed eller Oderland.

Avancerade projekt:

  • Oderland, Inleed eller SiteGround.

Olika termer som kan vara bra att veta när du ska välja webbhotell

Upptid

Upptid för ett webbhotell är den procentandel av tid som servern där din webbplats är lagrad, tillgänglig och fungerar som den ska. Det mäts vanligtvis som en procentuell siffra över en viss tidsperiod (oftast ett år). Om hemsidan har en låg upptid och inte är tillgänglig så kan man förlora besökare och även sökmotoroptimeringen kan påverkas negativt. Upptiden anges som i %. En upptid på 99,9 % innebär att webbplatsen är tillgänglig nästan hela tiden, medan 100 % upptid betyder att servern aldrig går offline. Nedan kan du jämföra upptiden för olika webbhotell i Sverige: 

  • One.com – 99,99%
  • Oderland – 99,98%
  • Miss Hosting – 99, 96%
  • EgenSajt – 99,79%
  • Inleed – 99,90%

SSL-certifikat

Ett SSL-certifikat (Secure Sockets Layer) är en digital säkerhetsmekanism som används för att kryptera kommunikationen mellan en webbplats och dess användare. SSL-certifikatet gör det möjligt att överföra data på ett säkert sätt, vilket skyddar känslig information som lösenord, kreditkortsuppgifter och personuppgifter från att bli avlyssnade av tredje part. Ett SSL-certifikat ingår i princip alla webbhotell. 

RAM-minne

AM-minne (Random Access Memory) hos ett webbhotell är en typ av datorminne som servern använder för att hantera och bearbeta data snabbt. När din webbplats får besökare, laddas dess nödvändiga filer och processer till RAM-minnet för att snabba upp åtkomsten. Mängden RAM som din webbplats har tillgång till på servern påverkar dess prestanda, särskilt hos hemsidor med mycket trafik. 

Bästa webbhotellet i olika kategorier

Nedan följer en guide om det bästa webbhotellet i olika kategorier: 

Bästa webbhotellet för nybörjare 

  • Miss Hosting är det bästa alternativet för nybörjare. 

Bästa webbhotellet för E-handel

  • Oderland är det bästa alternativet för e-handel, särskilt om man har flera webbutiker.

Bästa webbhotellet för SEO

  • Inleed är det bästa webbhotellet för SEO tack vare sin höga prestanda och sin blixtsnabba hastighet.

Billigaste webbhotellet

  • Miss Hosting är det billigaste webbhotellet från 10 kr per månad. 

Sammanfattning

För att hitta bästa webbhotell så måste man främst tänka över vad syftet med hemsidan är, en lite personlig blogg har till exempel inte samma behov som en stor e-handel eller en nyhetssajt.