Yttrandefrihet på nätet – vad får vi egentligen göra

För de allra flesta är det självklart att hålla god ton och inte kränka varandra på nätet. Men vet vi egentligen var gränserna för yttrandefriheten går? För att hjälpa internetanvändarna att förstå möjligheter, men också gränser på nätet lanserar Internetstiftelsen i Sverige, IIS, den kostnadsfria Internetguiden ”Yttrandefrihet på nätet”.

Guiden är skriven av journalisten Nils Funcke.

– Med vår nya guide ”Yttrandefrihet på nätet” hoppas vi att fler får ny kunskap kring yttrandefrihetens lagar, hur de påverkar oss och vilket ansvar vi alla har. Tillsammans med våra andra guider om säkerhet, integritet och källkritik bidrar den till att bredda kunskapen kring ämnen som är viktiga för alla nätanvändare, säger Jessica Bäck som är ansvarig för internetguider på IIS.

Guiden är skriven av journalisten, debattören och författaren Nils Funcke som bland annat varit ledarskribent på Dagens Nyheter och chefredaktör för tidningen Riksdag & Departement. Han var även utredningssekreterare i Yttrandefrihetskommittén (SOU 2012:55). 2006 vann Nils Funcke stora journalistpriset i klassen Årets avslöjande.

Tillsammans med guiden har IIS även tagit fram lathunden ”Vad får man säga på nätet?” som innehåller de vanligaste brottsrubriceringarna samt tolv ofta förekommande frågor om yttrandefrihet.

Läs Internetguiden ”Yttrandefrihet på nätet” här: https://www.iis.se/fakta/yttrandefrihet-pa-natet/
Läs lathunden ”Vad får man säga på nätet?” här: https://www.iis.se/fakta/vad-far-man-saga-pa-natet/