YouTubes nya videoannonser för mobilen – kortare men kan inte hoppa över reklamen

Snart kommer online-videojätten YouTube att lansera en ny form av videoannonser. Försökstester påstås redan peka på bättre genomslag bland de mobila konsumenterna. Kruxet ligget i ett kortare format – men utan möjlighet att hoppa över innehållet.

De nya videoannonserna – som kallas Bumper Ads –  kommer vara sex sekunder långa och ska (precis som TrueView-annonserna) sändas innan YouTube-klippen. De ska inte ersätta tidigare annonsformat, utan bör ses som ett komplement med udden riktad mot de mobila plattformarna – och smartphone-användarnas kortare koncentrationsförmåga.

Läs mer: Den genomsnittliga mobilannonsen tar fem sekunder att ladda

Genom den korta, men obligatoriska, videolängden hoppas videojätten kunna tvinga företag till att skapa reklamkampanjer specifikt för den mobila konsumenten. YouTube själva kallar dem för “små Haikus av videoannonser”, med en anspelning på de korta men kärnfulla japanska Haiku-dikterna.

Enligt “tuben” så har försökstesterna visat en avsevärd förbättring kring så kallad “ad recall”, alltså om konsumenten minns reklamens budskap. Detta ska i synnerhet gälla om man lanserar en kombinerad kampanj innehållandes både TrueView-annonser, Bumper Ads och Google-annonsering.

Det nya annonsformatet kommer kunna köpas via Google AdWords, likt andra av Googles annonsprodukter.