YouTubes nya “slutskärmar” ska få oss att se mer videos

Du lär ha märkt detta när du använder YouTube – när man tittat färdigt på ett klipp så får man ett förslag för mer klipp som man ska vilja se. Nu har man lanserat en liknande funktion (kallad för Slutskärmar) både för mobilen och datornm men denna gång så kan skaparen själv länka välja vilka av de egna videoklippen man ska rekommenderas.

Den nya funktionen har testats ett tag redan, men fick alltså sin officiella release nyligen. Utöver att rekommendera fler klipp (i formen av små förhandsvisningar, alltså “thumbnails”) så ska man också kunna föreslå sådant som prenumeration på den aktuella eller andra skapares kanaler och liknande.

Det är också tänkt att fungera som en uppdatering av de nuvarande rekommendationsfunktionerna, och enligt ett blogginlägg från YouTube så ska Slutskärmarna vara lättare att använda och nå tittare både på desktop såväl som på mobilen – det senare något som hittills varit svårare.

Läs mer: YouTube Red satsar på att locka fler användare med bland annat ”The Rock”

Slutskärmarna ska kunna starta igång 5 till 20 sekunder innan klippet slutar, och kan bestå av fyra olika element – det behöver inte bara var YouTube relaterade länkar, utan kan också vara sådant som webbsidor och produkter.

Förutom att låta videoskapare få mer tillfällen till att locka tittare, så är ska den nya funktionen också få oss att stanna kvar på YouTube lite längre, och då i synnerhet i mobilappen som hittills saknat den funktionen. YouTube ligger redan i toppskiktet när det kommer till appanvändande, och man vill fortsätta med detta även i framtiden.