YouTube’s nya kommentatorsfunktioner ska minska näthatet

Googleägda YouTube vill få slut på de ibland obehagliga och oregeliga kommentatorsfälten på videoplattformen. Med hjälp av “fastnålade” kommentarer och en ny algoritmdriven övervakningsprocess så ska man göra det möjligt för videoskapare och kanalägare att handplocka favoritkommentarer.

Dessa svar ska sedan nålas högst upp i fälten, och därmed bli extra tydliga för tittarna när de skrollar ner under klippet. Förhoppningen är att moderatorerna ska kunna prioritera de vettigare kommentarerna framför de där hatiska inläggen (eller de som bara handlar om ödlekonspirationer) skriver The Verge.

En annan funktion kommer också att vara möjligheten att märka ut kommentarer som är hövliga och håller en respektfull ton. Dessa får då ett litet “hjärta” som symbol bredvid sig.

Man ska också kunna använda sig av en algoritmbaserad övervakningsfunktion, som ska söka efter opassande ord och kommentarer från att visas. Detta är för tillfället dock på beta-teststadiet, och kan nås via denna länk. Sedan ett tag tillbaka så har man också sitt “heroes”-program, som låta frivilliga YouTubare hålla koll på kommentatorsfälten.

Läs mer: YouTube söker frivilliga ”hjältar” som moderatorer

Frågan är förstås om detta hjälper – inte minst så finns också risken att de nättroll som redan känner sig förföljda av allt och alla nu kommer se sig som ännu mer felfördelade och “censurerade”. Men det är klart, varje försök till att städa upp bland de ibland riktigt våldsamma kommentarerna kan behövas.