Populära Youtubers slåss om pengar och kändisskap i boxningsringen

Lördag den 25e augusti, en vanlig helgdag för många men en något större dag för andra.
Youtube-sensationerna KSI och Logan Paul representerade sina länder och sin ära under
helgens stora event där slutresultatet blev oavgjort, men deras bankkonton gick med enorm vinst.

Du kan se en video längst ned i artikeln.

Så vilka är då dessa herrar?

Olajide William Olatunji, annars kallad KSI (Förkortning för Knowledge, Strength and ntegrity) startade sin Youtube-karriär år 2008 när han började publicera korta klipp som visade när han spelade spel såsom FIFA och GTA. Sedan dess har den engelskfödda och högljudda samt energiska karaktärens karriär vuxit till att nu som 25 åring ha 19.5 miljoner följare, flera hiphoplåtar på topplistor och nu senast blivit en boxare.

Logan Paul är en av USA:s största Youtubers. Om ni inte känner igen namnet, så är det killen som utforskade Suicide Forest i Japan där han hittade en person livlös som han filmade och la upp för världen att se. Klippet togs snabbt ner men inte innan den hann spridas till andra sociala medier vilket ledde till stark kritik mot amerikanen.

Trots skandalen har Logan lyckats studsa tillbaka. Från att under 2013 delat filmer på den tidigare kända videoplattformen Vine har 23-åringen redan lyckas få ihop 18.3 miljoner följare på Youtube där han dagligen publicerar högintensiva filmer om sitt händelserika liv.

Varför boxas de mot varandra?

Den 3e februari gjorde KSI sin boxningsdebut mot Youtubern Joe Weller. Efter att KSI vunnit på Teknisk Knockout i tredje ronden ropade han ut i mikrofonen att han utmanade Logan Paul, vilket fick stor spridning på internet och i sociala medier. Efter mycket fram och tillbaka kom de överens om villkor och plats där de båda valde Manchester Arena.

Hur gick det?

Efter många månaders uppladdning med bland annat presskonferenser, musikvideon och allmän ”trash-talking” på nätet förekom nästan varje dag, blev resultatet storslaget. Alla 21 000 biljetter till arenan blev slutsålda och via den officiella livesändningen sågs matchen av 860 000 personer som alla betalade 10 dollar var. Inte en dålig dag på jobbet helt enkelt. Matchen i sig var svängig och händelserik där båda fighters såg ut att vara på topp under stora delar av ronderna. Resultatet speglar detta genom att det blev en ”majority tie” och därmed lika.

Vad händer nu?

Vad brukar hända efter en stor match inom kampsportsvärlden numera? En re-match såklart! Informationen vi har så här långt är att matchen kommer att äga rum i USA under början av 2019, men mer än så vet vi inte. Förhoppningarna för de två stora Youtubers är säkert att ha en ännu större arena och få ännu fler att kolla såklart. De kommer också lägga in större resurser på att försöka få folk att sluta titta på de olagliga sändningarna som finns på nätet. Cirka 1.2 miljoner personer såg matchen på det sättet och ja, multiplicera det med  10 dollar så förstår ni varför de gärna lockar över dem till sin betalsändning, istället för piratkanalerna.

Min slutsats

Många personer och nyhetskanaler har varit negativa mot dessa Youtubers och tycker  inte att de förtjänar varken pengarna eller uppmärksamheten som de fått i en sport som de inte utövar professionellt.  Siffror visar dock att eventet var lyckat och att det finns en stor efterfråga bland ungdomar att se på liknande evenemang. Hade du fått möjligheten att tjäna ett par miljoner dollar för att stå i en ring och slåss en kväll så hade du nog gjort samma sak.

Utvecklingen på Youtube visar att – tänja på gränserna – är det som säljer, något som dessa två herrar verkligen är experter på.