YouTube utökade annonsmöjligheterna under Super Bowl

Under Super Bowl kom YouTubes funktion AdBlitz tillbaka för elfte året i rad. I år la man dessutom till en funktion för att lansera riktade reklamfilmer i realtid baserat på vad som hände i matchen.

AdBlitz är en funktion som YouTube med framgång drivit under de senaste tio årens Super Bowl och som ger annonsörer extra räckvidd och ökat engagemang kring dina kampanjer. Oftast är dessa annonser relaterade till Super Bowl, men i år la man dessutom till möjligheterna att basera reklamen på vad som hände i matchen.

Enligt en undersökning från Ipsos använder sig 80 % av de som tittar på sport av en andra skärm samtidigt som matchen pågår. Den sekundära skärmen, oftast en mobiltelefon, används för att kolla upp spelarstatistik, se intervjuer med spelare och funktionärer eller se repriser av vissa sekvenser. Ofta görs detta via YouTube, och det är därför som de satsar så stort på att hjälpa annonsörer att nå ut.

Den nya funktionen kallas “real-time triggers” och fungerar så att annonsörerna skapar flera möjliga annonser baserat på vad de tror kommer kunna hända under matchen. Annonsörerna väljer sedan vilka triggers som aktiverar vilka annonser som sedan skickas ut i de digitala kanalerna. Annonsörerna kan även aktivera vissa digitala kampanjer i samband med att deras egen reklam syns på TV:n för att uppmuntra till exempel nedladdning av en app eller ett köp av varor eller tjänster som syns i tv-reklamen.

Den nya funktionen gör det med andra ord möjligt att nå användarna med liknande eller anpassade budskap i flera medier, något som studier visat har högre effekt än att bara nå konsumenten i en enskild kanal. Sannolikt är detta något som kommer kunna användas även under Vinter-OS som startar inom kort.

YouTube vill även positionera sig som stället dit fans går för att se highlights från matchen genom ett ökat samarbete med såväl NFL som med flera YouTubers som ska producera exklusivt material för att driva trafik till NFLs YouTubekanal.

De har även uppmärksammat att reklamerna under Super Bowl är mycket uppskattade, och många vänder sig till YouTube för att se alla reklamfilmer i ett svep. Youtube inför därför möjligheten att ”heja” på de reklamfilmer man tycker extra bra om, och användare kommer kunna se vilka reklamfilmer som fått mest uppmärksamhet.  “Det kommer bli ett coolt och lite bredare sätt att se hur människor engagerar sig med annonser på plattformen” säger Tara Walpert Levy, VP of agency sales på Google.

Super Bowl är med andra ord en enormt stor händelse, inte bara ur ett sportperspektiv, utan framför allt ur ett marknadsföringsperspektiv. För företag handlar det om att synas under eventet, men i allt högre utsträckning handlar det inte bara om tv-reklamen, utan om en helhetsupplevelse, och en möjlighet att engagera sig på flera olika plan och i olika kanaler. Det är något som även driver utvecklingen av reklammedier framåt, där YouTube är ett bra exempel på hur användning av data från olika kanaler på ett praktiskt sätt kan användas för att skapa bättre reklamupplevelser för användarna.