YouTube utmanar Spotify och Instagram utmanar YouTube

Det är hela havet stormar i den social medievärlden. Tidigare i veckan lanserade YouTube sin Spotify-utmanare YouTube Music, och igår kom Instagram med sin nya app som tillåter filmklipp på upp till 60 minuter. Videoplattformen blir en musiktjänst, och bildplattformen fokuserar på video. Frågan är vem som kommer utmana vem härnäst?

Igår kväll (onsdag) lanserade Instagram sin nya app som innebär att användarna kan se upp till en timme långa videoklipp i 4K. Det blir med andra ord på allvar en utmanare till YouTubes videoplattform. Den nya appen blir samtidigt en konkurrent till Snapchat Discovery, där användare också kan se längre videoklipp. Däremot räknar Instagram med att deras betydligt bredare användarbas gör det möjligt att snabbt få ett stort antal användare till den nya appen.

Användarna kommer dessutom komma åt IGTV (Instagram TV) både i den vanliga Instagram-appen och i den nya fristående appen. Redan idag finns ett flertal kändisar på IGTV, bland annat Kim Kardashian, Selena Gomez och Kevin Hart. Med den nya appen nu lanserad lär det dock snart komma betydligt fler som skapar längre videoklipp för Instagram.

Appen rullades simultant ut i hela världen för både Android och iPhone, så är du sugen på att se videoklipp som inte ligger på YouTube kan du direkt gå in och ladda ner appen.

Vad detta innebär för det sociala medielandskapet är dock intressant. Facebook har sedan länge jobbat på att utmana Twitch med livestreaming, och YouTube började tidigare i veckan utmana Spotify med sin nya musiktjänst. Nu börjar Instagram tävla med YouTube om videotittarna, och jag kan inte vara ensam om att undra vem som kommer börja utmana vem härnäst? Min gissning är att vi snart kommer få se Spotify försöka utmana någon annan, kanske genom att erbjuda musikvideor, eller kanske något helt annat. Det är ett mycket hemligt företag, så det är svårt att veta vad de har för spännande projekt på gång. Men sannolikt står de inte bara och tittar på, utan jobbar just nu frenetiskt för att möta det nya hotet från YouTube.