YouTube stoppar externa länkar i slutet av videoklipp

För många småaktörer på YouTube har möjligheten att lägga in externa länkar i slutet av ett videoklipp varit en möjlighet att driva trafik till den egna sajten eller till ex. en crowdfunding-sida. Men efter en policyändring försvinner nu den möjligheten för alla som inte är del av YouTubes partnerprogram.
Ändringen kom nu i veckan och gör att du inte kan lägga till en länk till en extern sida i slutet av ditt filmklipp. Enda undantaget är om du är med i YouTubes partnerprogram, vilket kan vara svårt om du är ett mindre företag eller aktör.
YouTube har blivit plattformen många vänder sig till för att lägga upp exempelvis produktbeskrivningar eller presentationer av företaget. Därifrån går det sedan att länka eller bädda in till företagets sida, men då vill du kanske ha en länk direkt till produktsidan i slutet av filmen för de användare som ser filmen på YouTube istället. Men detta är nu inte längre möjligt efter den ändring som YouTube nyligen gjorde.
Tanken är inte att slå mot småföretagare och personer som vill använda YouTube för att bygga sitt varumärke, utan målet är att få bukt med aktörer som missbrukar plattformen för att lura eller locka in användare i bedrägerier. YouTube har, liksom de flesta andra sociala nätverken, ett problem med att hinna kontrollera allt material som laddas upp för att se så det inte strider mot plattformens regler. Därför börjar de nu experimentera med sätt att hindra dessa oetiska aktörer genom automatiska regelverk istället för manuellt upprätthållna regler.
Du kommer fortfarande kunna lägga till länkar i beskrivningen under videon, men inte längre i själva videoklippet. De filmklipp som redan ligger på plattformen med länkar kommer inte att påverkas, men alla nya videoklipp som laddas upp faller under de nya reglerna.
Så om du funderar på att börja använda dig av YouTube som marknadsföringskanal är det värt att fundera på hur du ska konvertera tittarna till din egen sajt. För att bli medlem i partnerprogrammet måste du ha 10.000 tittare och dessutom bli godkänd av YouTube. Att komma dit utan att kunna konvertera tittare längs vägen kräver betydligt mer än tidigare, då det fortfarande gick att se en intäkt som en följd av även små aktiviteter på YouTube. Vad detta innebär för växande YouTube-kanaler och småföretagare får vi avvakta och se, men sannolikt kommer detta göra det svårare för nya aktörer att använda plattformen som en integrerad del av sin affärsstrategi.