Youtube-stjärnorna växer upp – och står på sig

På sistone så har missnöjet bland många stora svenska YouTube-stjärnor kokat mot vad de anser är en orättvis behandling från talangnätverk. De som tidigare varit unga och kanske lätta byten för talangjägare har nu visat att de kan stå på egna ben.

Huvuddelen av kritiken från stjärnor som Alexander Petrovic (“Grannen Alex” – öppet inlägg som kan läsas här), Axel Palm (öppt brev här) och Carl Stanley (läs hans inlägg här) har riktats mot talangnätverket Splay.

Det finns också uppgifter på att en av de riktigt stora namnen, Joakim “Jockiboi” Berg också kommer att uttala sig kring vad som av bland andra Axel Palm är orättvisa villkor, automatiska förlängningar av bindningstider eller helt enkelt brist på leverans av det utlovade stödet från managers.

Läs mer: Lista över nätets mest attraktiva digitala influencers just nu

Splay säger dock till bland annat Resumé att man “strävar efter att vara schyssta och rättvisa i avtalen”, enligt VD:n Vigor Sörman. Huruvida det finns fog för kritiken eller inte är kanske inte upp till oss att avgöra för tillfället – det intressanta är dock att se hur många av YouTube-talangerna nu är vuxna och starka individer som värnar om sina färdigheter och sina pengar.

Det blir förstås intressant att följa dessa influencers, och vi kommer här också få ett exempel på hur mycket makt en eller flera sådana personer faktiskt besitter. Att ha hundratusentals följare kan ge mycket pondus.

Behöver du hjälp med att anpassa din annonskampanj till den senaste digitala utvecklingen? Klicka här.