YouTube-stjärnorna rasar mot reklamregler

YouTube har blivit tuffare mot de som tjänar pengar via reklamklippen som sänds i samband med deras videos på sociala mediesajten. Klipp som betraktas som “reklamovänliga” till följd av opassande språk, våld eller krigsrapportering får reklamen (och därmed intäkterna) bortplockade av YouTube. Detta har fått många YouTubers att protestera mot vad man ser som censur.

Den senaste veckan så har många användare vars klipp YouTube anser opassande fått meddelande om detta från medieplattformen, och reklamen borttagen – skriver bland annat Dagens Nyheter och Sveriges Radios Kulturnytt. Det handlar inte om nya regler, enligt YouTube själva, utan att man blivit hårdare mot de man inte anser följer dem.

Läs mer: Nu kan du låtsas vara en superkänd Youtuber

Sexuell humor, våld, opassande språk eller rapportering från väpnande konflikter och naturkatastrofer – allt detta går emot YouTubes riktlinjer för vad som är passande och kan därmed få reklamen borttagen. Faktum är att man inte ens behöver visa död eller elände rent grafiskt. Låter det hårt?

Det verkar många “Youtubers” också tycka. Många menar att de som rapporterar från krigsdrabbade områden inte längre kan göra detta för att behålla sina intäkter – en form av självcensur som följd av YouTubes åtstramning. Enligt en twittrare som skrivit under hashtaggen #youtubeisoverparty så räcker det att prata om cancer för att få reklamen bortplockad.

Har YouTube skjutit sig själva i foten med detta? En av internets stora styrkor är ju möjligheten att tala om saker som inte nämns i många mainstream-medier – behöver dessa nu bli “reklamvänliga” för att inte förlora intäkterna som gör deras rapportering möjlig? Agerande som detta kan få inflytelserika YouTube-stjärnor att byta plattform – något som säkerligen kommer märkas även i YouTubes kassa.