YouTube lanserar nytt socialt nätverk för videoskapare

Googleägda online-videojätten YouTube har sedan ett tag tillbaka ryktats ha planer för ett socialt nätverk – och nu visar det sig vara sant när man igår lanserade YouTube Community. Nu ska de som gör videos lättare kunna prata med sina tittare med sånt som text, GIF:ar och bilder. Målet är förstås att konkurrera med andra plattformar, som Facebook.

Läs mer: YouTube-stjärnorna rasar mot reklamregler

Man hoppas att både skapare och tittare ska stanna kvar lite längre på “tuben”, istället för att interagera med varandra på andra sociala communitys. Den nuvarande kommentatorsfunktionen har visat sig vara något för begränsad för den moderna publiken.

YouTube har betatestat funktionen under de senaste månaderna, och nu kommer man att göra betatestet offentligt för fler videoskapare – men målet att öka denna testgrupp ytterliggare “under de kommande månaderna”. De som har funktionen får en “community”knapp.

Tittare kommer att kunna se dessa inlägg i sitt prenumerationsflöde i mobilen, och man ska kunna få push-notiser om man tycker att mobilen inte låter tillräckligt ofta som den redan gör.

På sätt och vis så kan detta också ses som ett nytt försök av Google att tävla med ovan nämnda Facebook. Det har ju gått sådär – eller rent av uselt – för Google+, även när man försökte integrera den med YouTube. Detta kan kännas mer intuitivt för många tittare, istället för att gå till ett (främmande) community för att tala om videon.

Det finns än så länge ingen officiell plan för när man ska lansera tjänsten för hela plattformen, annat än “längre fram”.