Yngre siktar på finansiell frihet snarare än pension

En undersökning gjord av investmentbolaget Merrill Edge visar att Generation Y har andra prioriteringar än såväl Generation X som äldre generationer.
Undersökningen gjordes bland ca 1000 av investmentbanken Merrill Lynchs kunder, vilket betyder att det redan där är personer som har minst 20.000 dollar att investera. Dock visar resultatet att 63 % av Generation Y vill kunna skapa tillräckligt kapital för att leva som de själva vill. Bland äldre generationer fokuserar majoriteten (55 %) snarare på att kunna ha tillräckligt med kapital för att kunna lämna sitt jobb.
Samtidigt är de yngre mer villiga att spendera sina pengar än att spara dem. Hela 81 % kan tänka sig att spendera pengar på att resa, 65 % på att äta på restaurang och 55 % på träning. Hur de ska få pengarna att räcka till allt detta om de inte sparar något kapital framgår dock inte.
Till skillnad från de tidigare generationerna är de unga heller inte intresserade av att gifta sig (43 % jämfört med 51 %) eller skaffa barn (36 % jämfört med 59 %) Den stora frågan är dock om undersökningen kompenserat för att personer generellt sett är mindre benägna att skaffa barn i ung ålder, men att perspektivet kan förändras med tiden.
Men att inte vilja ha barn utan kunna fokusera på sig själv illustreras ännu tydligare av deras önskan om att kunna ha sitt drömjobb och resa runt världen i betydligt högre utsträckning är de äldre. Att ha frihet och flexibilitet verkar vara mycket viktiga kärnvärden för Generation Y.
Jag kan dock inte komma från tanken att fundera på hur de äldre personerna hade svarat när de var i samma ålder. Jag kan mycket väl tänka mig att fokus skiftar med tiden, i synnerhet om önskan om att bli finansiellt fri vid 30 års ålder inte infrias. Att behöva justera sina planer och drömmar efter verkligheten är det nog många som har behövt göra. Jag skulle vilja se tidigare studier, eller att denna studie följs upp om några år, för att se hur samma personer svarar då. Min gissning är att det är den relativa åldern, och inte generationen, som är den större boven i dramat.