WWF och techjättar ska stoppa e-handel med utrotningshotade djur

Flera företag inom e-handel, teknik och sociala medier har börjat samarbeta med Google och WWF. Målet är att göra online-plattformar och mobilappar omöjliga att använda för den illegala handeln med utrotningshotade djur.

Grundarna i den nya globala koalitionen för att få stopp på den illegala handeln på nätet med utrotningshotade djur är Alibaba, Baidu, Baixing, eBay, Etsy, Facebook, Google, Huaxia Collection, Instagram, Kuaishou, Mall för Afrika, Microsoft, Pinterest, Qyer, Ruby Lane, Shengshi Collection, Tencent, Wen Wan Tian Xia, Zhongyikupai, Zhuanzhuan och 58 Gruppen som leds av WWF, TRAFFIC, och IFAW.

– Att föra samman de här branschjättarna är ett viktigt steg i kampen mot den illegala djurhandeln på nätet. När regler skiljer sig åt från en plattform till en annan blir förebyggande åtgärder inte lika effektiva, exempelvis om annonser med vilda djur som tagits bort från en webbplats dyker upp på en annan, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på WWF.

De företag som nu ska börja jobba ihop kan också dela information med varandra om nya trender och ny teknik.

– Ett ökat samarbete är jätteviktigt för att få kontroll över handeln på nätet. Det tar bara minuter att hitta tvivelaktiga sajter där vilda djur säljs och där finns allt från prydnadssaker som elfenbenssniderier till levande tigerungar, fortsätter Mats Forslund.

Förändringarna har gått snabbt. Allt fler handlare och konsumenter gör sina affärer online och de fysiska marknader, där affärer med vilda djur skett tidigare, håller på att bli färre. Det årliga värdet för handeln med vilda djur och växter är runt 20 miljarder dollar, enligt FN: s CITES-konvention, som reglerar handeln med utrotningshotade djur och växtarter. Cirka 20 000 afrikanska elefanter dödas årligen för sina betar. Nästan tre noshörningar tjuvskjuts varje dag i Sydafrika, enbart för sina horns skull.

– Många arter hotas av den öppna e-handeln. Men de flesta konsumenter är inte ens är medvetna om att den produkt de köper kan vara förödande för en hel djurart och som finansierar de kriminella gäng som jobbar med detta, fortsätter Mats Forslund.

– Google är stolta att samarbeta med WWF och vi är stolta att tillsammans med andra företag arbeta för att skydda utrotningshotade djurarter från den illegala handeln på nätet, säger David Graff, talesperson för Trust & Safety Global Product Policy, Google.