Wow! Google har stenkoll på vad du gör på internet

Om du ännu inte kollat kan vi starkt rekommendera att du besöker Googles tjänst där du kan se din historik på internet. Google har nämligen stenkoll på allt det du gör på internet, och nu menar vi allt.
 

Tjänsten heter Min aktivitet och listar det du gör på internet.
Du kan även ta en titt på Mitt konto där du ser vilka inställningar du har som gör dig spårbar. Du kan även exportera all din data, vilket en miljon internetanvändare gör varje månad.
Om du inte bryr dig om vad Google ser så är tjänsten Min aktivitet ett superbra sätt att kunna spåra tillbaka till den där bilden du tittade på men kommer inte ihåg var, eller den där sidan du skulle läsa fast du råkade trycka bort fliken. Om du är den paranoida typen så är det nu du ska dra ur sladden.

Så tänk bara hur mycket data Facebook har om varje person. Där delar du inte bara bilder, eller surfar runt på webbplatser som spåras av Facebook. Där delar du också dina tankar och känslor.

Så frågan är hur annonsörer kan få tillgång till den här informationen, för i samlad form måste den vara värd 642 miljarder dollar?
Hur kan Google ha sådan koll?
För det första ger de bort tjänster gratis, som Sök, Mail, Webbläsare, Appar, Operativsystem och mer till oss villiga konsumenter. För det andra ansöker världens webbplatser om att få dela sin information till Google via gratis-tjänster som Analytics och Doubleclick. För det tredje äger Google delar av infrastrukturen där internet far fram. Google har inte bara koll i ett informationslager utan kan gräva sig ned till sista byte.
Här berättar Google mer om sin spårning.