Windows på mobilen halkar ner till en tredjeplats

Windows – en gång i tiden störst och bäst inom IT – har inte haft någon större framgång på den mobila marknaden under förra året. För första gången har man blivit omsprungen av Apples iOS och OS X. Båda ligger dock flera mil efter Android.

Enligt siffror från analysföretaget Gartner (återgivna av  Computerworld) så har försäljningen av sjunkit under föregående år, samtidigt som iOS/OS X ökat. Resultatet är att alltså att Windows (för mobilen) nu är på tredjeplats.

Gartner trodde faktiskt inte själva på att det skulle gå så dåligt som det gjort för Microsoft på den mobila marknaden, men siffrorna talar sitt eget, tydliga språk.

Läs mer: Microsoft tvingar på dig nya uppdateringar i Windows 10

Sammanlagt såldes 2,4 miljarder enheter 2015 –  av dem var 283 miljoner Windowsbaserade, medan 293 hade Apples operativsystem. Men båda har ingen chans mot Android, som med 1,3 miljarder sålda enheter är mer än dubbel så stor än båda konkurrenterna tillsammans.

Det är hårda bud för Microsoft, som enligt Gartner kommer sjunka även under resten av 2016, med en tänkbar återhämtning 2017. Apple, däremot, spås en fortsatt ökning i antalet sålda plattor och mobilenheter. Android, får man anta, lär vara ohotat ett gott tag till.